Die Welt: Час зняти табу на застосування західної зброї, оскільки Путін хоче занурити Україну в темряву

Джерело: журналіст Ібрагім Набер у колонці в Die Welt.

В одному з наймасштабніших повітряних ударів від початку війни Росія знову атакувала енергетичну інфраструктуру України. Це свідчить про те, що настав час скасувати червоні лінії щодо застосування певних видів зброї — і це в інтересах західних союзників.

Володимир Путін прагне занурити Україну в темряву. Те, що почалося через кілька місяців після вторгнення 2022 року з цілеспрямованих атак на енергетичну інфраструктуру, продовжилося в понеділок однією з наймасовіших хвиль нападів від початку війни.

За допомогою дронів і ракет Росія завдала ударів по всій країні, зокрема по кількох розподільних станціях. Крилаті ракети влучили також у Київське водосховище, розташоване на північ від Києва, руйнування якого могло б спричинити катастрофу.

Такі атаки дозволили російській армії за перші пів року війни знищити половину потужностей з виробництва електроенергії, за даними українського уряду. Внаслідок цього по всій країні періодично відбуваються відключення електроенергії. За даними Київської школи економіки, прямі збитки енергетичного сектору України з моменту російського вторгнення в лютому 2022 року становлять близько 14 мільярдів євро.

Але питання не лише в грошах. Росія робить ставку на виснаження. Атаки знищують життєво важливу інфраструктуру для цивільного населення в Україні. Якщо це триватиме, мільйонам людей загрожує сувора зима з масштабними відключеннями електроенергії.

Німецькі служби безпеки вже готуються до цього сценарію. Це може спричинити нову хвилю біженців з України до Європи. Тому для нас є надзвичайно важливо зупинити цей російський енергетичний тероризм.

Реальність полягає в тому, що Україна має обмежені можливості для протистояння масованим російським атакам з використанням дронів та надзвичайно швидких ракет, таких як “Кинджал”. Це пов’язано з тим, що західні союзники надали надто мало систем протиповітряної оборони, щоб забезпечити хоча б мінімальний захист країни.

Президент Володимир Зеленський ще в липні знову забив на сполох. Він заявив, що країна терміново потребує принаймні ще семи батарей “Петріот”, щоб відбити російські атаки. У наступні місяці Україні не вистачатиме систем ППО та боєприпасів, попри очікувані поставки від Заходу, щоб захиститися від нападів Путіна.

Тому Україна змушена переходити в наступ. Партнери повинні надати Києву дозвіл використовувати далекобійні західні озброєння для ударів виключно по військових об’єктах у Росії. Йдеться про аеродроми, де базуються російські бойові літаки, та склади, де зберігаються ракети. Наразі українська армія атакує цілі в глибині Росії лише за допомогою дронів власного виробництва.

Крилаті ракети Storm Shadow з Великої Британії або балістичні ракети Atacms зі США поки що мають обмеження щодо використання на російській території. Український уряд давно наполягає на тому, щоб це припинилося. І сьогодні він має найсильніші аргументи на свою користь.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.