Росіяни 26 серпня вперше атакували розподільчі підстанції касетними ракетами — прем’єр

Джерело: панельна дискусія в межах форуму “Україна 2024. Незалежність” в Ютубі

Під час масованої атаки 26 серпня російські військові вперше використали ракети з касетною бойовою частиною, аби атакувати розподільчі підстанції е/е. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що раніше для атаки розподільчих підстанцій ЗС РФ використовували дрони.

За його словами, атакувати такі об’єкти ракетами було фінансово не вигідно. Наприклад, про використання ракет з касетною бойовою частиною під час атаки 26 серпня заявляв начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

За словами Дениса Шмигаля, уряд ще після перших нападів на енергосистему запровадив розбудову захисту енергооб’єктів. Один з цих рівнів передбачає захист від дронів, якими якраз раніше і атакували розподільчі підстанції е/е. Ймовірно, оскільки росіяни, використовуючи БпЛА, не досягали своїх цілей, попри фінансовий фактор залучили вперше касетні ракети.

26 серпня ворог застосував проти цивільної критичної інфраструктури щонайменше 127 ракет і 109 дронів. На самих об’єктах нині триває ліквідація наслідків, ремонт, розмінування. Подекуди росіяни атакували цивільні об’єкти касетними боєприпасами.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.