ОАЕ вимагають надати доступ до затриманого у Франції Дурова

Джерело: Bloomberg

Об’єднані Арабські Емірати звернулися до французьких чиновників з проханням надати доступ до засновника месенджера “Телеграм” Павла Дурова, затриманого у Франції, бо він є громадянином ОАЕ.

У заяві Міністерства закордонних справ ОАЕ зазначається, що країна “уважно стежить за цією справою” і вважає надання Дурову “всіх необхідних консульських послуг” терміновим.

Раніше доступ до Дурова вимагало також посольство Росії у Франції, оскільки він народився в Санкт-Петербурзі та до 2013 року проживав у Росії. Дуров є громадянином Франції та проживає в Дубаї, де базується Телеграм, що має близько 900 мільйонів активних користувачів щомісяця.

Передумови

Зауважимо, увечері 24 серпня засновника та генерального директора зашифрованого месенджера “Телеграм” Павла Дурова затримали на злітній смузі аеропорту Ле-Бурже. Туди він прибув на приватному літаку.

Французьке правосуддя вважає, що відсутність модерації та співпраці з правоохоронними органами, а також використання Telegram для номерів “одноразового” користування та криптовалют роблять Павла Дурова співучасником у наркотрафіку, педокримінальних злочинах та шахрайстві.

Згодом команда Телеграму відреагувала на затримання, зауваживши, що платформа дотримується законів ЄС, зокрема Закону про цифрові послуги, і “його модерація відповідає галузевим стандартам та постійно вдосконалюється”. Також у дописі наголошується, що генеральному директорові Телеграму Павлові Дурову нічого приховувати, і він часто подорожує Європою.

Павло Дуров нині перебуває під слідством у справі про кіберзлочини і шахрайство. Французька прокуратура уточнила, що Дурова підозрюють у 12 злочинах.

Раніше Міністерство юстиції Франції видало ордер на арешт Дурова в межах розслідування злочинів, включаючи шахрайство, незаконний обіг наркотиків, кібербулінг, організовану злочинність та пропаганду тероризму.

  • Посольство Росії у Франції звернулося до французької влади з вимогою надати консульський доступ до підприємця та генерального директора Telegram Павла Дурова, затриманого 24 серпня в аеропорту Парижа за ордером.
  • Криптовалюта Toncoin, заснована Павлом Дуровим, втратила $2,7 млрд капіталізації після новин про затримання засновника месенджера “Телеграм”, хоча інтерес до неї зріс. Згідно з даними CoinMarketCap, зранку 25 серпня вартість Toncoin досягла найнижчої позначки — $5,34, тоді як добою раніше вона становила $6,8.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.