Швейцарська компанія здає в оренду «біокомп’ютери» з клітин людського мозку

Джерело:Live Science

Швейцарська компанія FinalSpark створила комп’ютерну систему на основі клітин людського мозку (органоїдів) і пропонує її вченим в оренду за $500 на місяць.

Ціль проєкту — забезпечити розробку моделей штучного інтелекту з високою енергоефективністю. Співзасновник FinalSpark Фред Джордан зазначив, що “органічні” комп’ютери можуть бути у 100 000 разів ефективнішими за традиційні кремнієві технології.

Кожен органоїд, діаметром 0,5 мм, з’єднанр з вісьмома електродами, які стимулюють нейрони та підключають їх до комп’ютерних мереж. Для моделювання системи “винагороди” клітини отримують нейромедіатор дофамін.

Джерело: FinalSpark

Завдяки дофаміну та електричній стимуляції нейрони органоїдів утворюють нові зв’язки, подібно до того, як це відбувається у живому мозку.

Дослідницькі групи з 34 університетів звернулися з проханням використовувати такі біокомп’ютери.

Здатність органоїдних комп’ютерів конкурувати з кремнієм у великих масштабах поки що залишається під питанням. Органоїди FinalSpark живуть в середньому лише близько 100 днів. Але Джордан зазначає, що Neuroplatform “впорядкувала” свій внутрішній процес створення цих клітин і зараз на їхньому об’єкті знаходиться від 2 000 до 3 000 органоїдів.

Американський телерепортер Боб Ван Діллен, перервав свій прямий ефір про ураган “Хелен”, щоб врятувати жінку з автомобіля, що застряг у воді. На відео він стоїть під дощем з затопленим авто за спиною і розповідає, як жінка потрапила в небезпечну зону.

Артем Ковбасинський, 24-річний артист Клайпедського державного музичного театру, що в Литві, загинув на фронті 27 вересня. За словами друзів, він повернувся в Україну з Литви на початку війни. Артем вважав, що жити спокійно з коханою, доки в Україні війна — означає втратити гідність.

“Хезболла” опублікувала заяву, в якій підтвердила смерть свого лідера Хасана Насралли. Це поклало край його 32-річному перебуванню на посаді лідера угруповання.

Євросоюз рекомендує авіакомпаніям уникати повітряного простору Лівану та Ізраїля протягом найближчого місяця.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.