Російським посадовцям заборонили користуватися технікою Apple через побоювання щодо шпигунства – FT

Джерело: Financial Times

Російська влада заборонила тисячам посадовців і державних службовців використовувати iPhone та інші продукти Apple. Причина такого кроку – посилення підозри у шпигунстві з боку США.

Міністерство торгівлі заявило, що з понеділка забороняє будь-яке використання iPhone для “робочих цілей”. Міністерство цифрового розвитку, а також “Ростех”, державна компанія, яка перебуває під санкціями Заходу, заявили, що наслідуватимуть приклад або вже ввели заборони.

Заборона iPhone, планшетів iPad та інших пристроїв Apple у провідних міністерствах та установах відображає зростаюче занепокоєння Кремля та розвідувального агентства Федеральної служби безпеки стосовно сплеску шпигунської діяльності американських спецслужб проти російських державних установ.

“Співробітники служби безпеки у міністерствах – співробітники ФСБ, які перебувають на цивільних посадах, оголосили, що iPhone більше не вважаються безпечними, і що потрібно шукати альтернативи”, – зазначило джерело, близьке до урядової установи, яка вже заборонила продукцію Apple.

Через місяць після того, як у лютому минулого року президент Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, він підписав указ, який вимагає від організацій, пов’язаних із “критичною інформаційною інфраструктурою”, перейти на розроблене в РФ програмне забезпечення до 2025 року.

Цей крок відображав давнє бажання Москви змусити державні установи відмовитися від іноземних технологій. Одначе, деякі російські аналітики припустили, що нинішній указ не допоможе розвіяти підозри в тому, що західні спецслужби мають доступ до конфіденційної інформації.

“Офіційні особи справді вірять, що американці можуть використовувати своє обладнання для прослуховування, – зазначив експерт російських служб безпеки та розвідки Андрій Солдатов. – ФСБ давно стурбована використанням iPhone для професійних контактів, але адміністрація президента та інші посадовці виступали проти [обмежень] просто тому, що їм подобалися iPhone”.

Інший співрозмовник видання, близький до одного з міністерств, розповів, що фахівці ІТ-департаменту повідомлятимуть, коли хтось відкриває свою робочу електронну пошту з iPhone.

Зауважується, що схожі заборони вже діють або збираються ввести в дію в міністерствах фінансів, енергетики та інших державних органах.

Раніше у ФСБ, без жодних доказів, заявили, що кілька тисяч iPhone – як із російськими SIM-картами, так і зареєстровані в московських дипломатичних представництвах у країнах НАТО, а також в Ізраїлі, Сирії та Китаї – були “заражені” моніторинговим програмним забезпеченням, яке вказувало на “тісну співпрацю” Apple з Агентством національної безпеки США.

Після того, як 17 жовтня стало відомо про вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара, ліванське угруповання Хезболла заявило, що загострюватиме війну проти Ізраїля.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.