Більшість українців вважають населення РФ винним у війні — опитування

Джерело: опитування фонду “Демократичні ініціативи” та Центру Разумкова

Переважна більшість українців вважають, що включно усі росіяни відповідальні за агресію проти України – таку думку поділяють 76% українців, не згодні з нею 20% респондентів.

У цьому питанні у суспільстві панує визначеність, адже лише 4% не мають чіткої позиції стосовно цієї теми. Водночас незалежно від віку респонденти переважно повністю згодні з колективною відповідальністю росіян.

До того ж, 64,5% згодні з тим, що населення Росії підштовхує керівництво своєї країни до продовження  війни проти України, причому це стосується як наймолодшого покоління українців (66% серед молоді 18–29 років), так і найстаршого (60% серед людей старших за 60 років).

Тоді як великі втрати, що їх вже зазнала в цій війні Україна, сприймаються відносною більшістю (45%) радше як причина не погоджуватися на мир, який не відповідатиме потребам та вимогам України. Натомість для 32% ці втрати і перспектива  втратити ще більше людей, навпаки, є аргументом для початку переговорів і спроб завершити війну.

*Опитування фонду “Демократичні ініціативи” та Центру Разумкова проводилося з 8 по 15 серпня 2024 року серед 2017 респондентів лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.

В середу, 18 вересня, Північна Корея випустила кілька балістичних ракет малої дальності в бік свого східного узбережжя, про що повідомили Південна Корея та Японія.

Протягом минулої доби, 17 вересня, по всій лінії фронту зафіксовано 194 бойових зіткнень.

Парк бронеавтомобілів українського війська поповнився ще одним зразком бронетехніки, створеним за технологією MRAP. В оборонному відомстві кодифікували та допустили до експлуатації у військах бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP виробництва  Канади.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.