Байден відмовився відправити в Україну спеціалістів для обслуговування F-16 – WSJ

Джерело: The Wall Street Journal

Адміністрація президента США Джо Байдена відмовилася направити спеціалістів для обслуговування військової техніки в Україні, включаючи F-16, через “занепокоєння щодо безпеки”. Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на власні джерела.

“Розвідувальне співтовариство висловило занепокоєння з приводу перспективи того, що Росія націлиться на американських підрядників в Україні”, – сказав американський чиновник.

Деякі чиновники Пентагону підтримували відправлення підрядників, але Байден і його радник Джейк Салліван були стурбовані відсутністю планів реагування на можливі напади.

Обслуговування бойових літаків є критичним для оборони України, і без підрядників, які ремонтують і замінюють запчастини, забезпечувати роботу західної авіації буде складно.

В адміністрації Байдена не виключили повністю відправлення американських спеціалістів в Україну в майбутньому, але найближчим часом цього не станеться.

Водночас в матеріалі йдеться, що європейські країни можуть взяти на себе обслуговування українських F-16.

Міністр національної оборони Румунії Анджел Тилвар у середу, 18 вересня, заявив, що НАТО має прийняти “надійну скоординовану” відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники потрапляли у повітряний простір альянсу.

Служба безпеки завершила досудове розслідування щодо чотирьох російських агентів, які готували теракти у Києві та Львові.

Верховна Рада у середу, 18 вересня, провалила голосування за дерусифікацію понад 300 населених пунктів. Частина народних депутатів заблокували трибуну.

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.

В середу, 18 вересня, Північна Корея випустила кілька балістичних ракет малої дальності в бік свого східного узбережжя, про що повідомили Південна Корея та Японія.