Нідерланди передадуть Україні 28 амфібійних бронетранспортерів BvS 10 Viking

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс оголосив у соцмережі Х, що країна передасть Україні ще 28 дволанкових амфібійних бронетранспортерів BvS 10 Viking для підтримки у боротьбі з російською агресією.

Україна вкрай потребує нашої допомоги у боротьбі з російським агресором. Нідерланди передають 28 гусеничних машин Viking. Корпус морської піхоти підготував для цього українських військових“, – написав Брекелманс.

Корпус морської піхоти вже підготував українських військових для роботи з цими машинами. Брекелманс запевнив, що підтримка України з боку Нідерландів триватиме.

Довідка: Дволанковий гусеничний броньований амфібійний всюдихід Bandvagn BvS 10 побудований на базі шарнірно-зчленованої системи керування з подвійною кабіною, яка є характерною для всюдиходів Hägglunds. Він оснащений 5,9-літровим дизельним двигуном Cummins, який забезпечує швидкість до 65 км/год на дорозі. Покращені дорожній просвіт, трансмісія та кермо гарантують комфортне пересування як на шосе, так і на пересіченій місцевості.

Цей всюдихід має вантажопідйомність до 5 тонн і можливість оснащення різними модульними підсистемами, включно з додатковою бронею, кріпленнями для зброї та вантажними платформами. Bandvagn BvS 10 розроблений для роботи в екстремальних умовах Арктики, пустель та джунглів і широко використовується для транспортування військ. Він оснащений поворотною туреллю на даху передньої частини, яку можна оснастити 7,62 мм або 12,7 мм кулеметом або автоматичним гранатометом калібру 40 мм.

  • Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель запропонував ЄС використовувати 90% доходів від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України через Європейський фонд миру.

Окупанти здійснили артобстріл міста Марганець, що на Дніпропетровщині. Поранені двоє дорослих і дитина.

Міністр національної оборони Румунії Анджел Тилвар у середу, 18 вересня, заявив, що НАТО має прийняти “надійну скоординовану” відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники потрапляли у повітряний простір альянсу.

Служба безпеки завершила досудове розслідування щодо чотирьох російських агентів, які готували теракти у Києві та Львові.

Верховна Рада у середу, 18 вересня, провалила голосування за дерусифікацію понад 300 населених пунктів. Частина народних депутатів заблокували трибуну.

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.