Індія вирішила стати посередником між РФ та Україною – ЗМІ

Джерело: NDTV

Після візиту Нарендри Моді до Москви та Києва Делі вирішив спробувати виконати обіцянку прем’єр-міністра Індії допомогти “принести мир в Україну”. Радник прем’єра з питань національної безпеки Аджит Довал цього тижня відвідає Москву, щоб обговорити можливість врегулювання російсько-української війни.

Моді зустрівся із президентом Володимиром Зеленським 23 серпня. Його поїздка стала першим візитом індійського лідера в Україну з моменту здобуття нею незалежності. Довал входив до індійської делегації. Незабаром після цього, 27 серпня, Моді поговорив телефоном з Путіним, з яким зустрічався на початку липня. Саме під час цієї розмови було вирішено, що Довал приїде до Москви для обговорення мирних переговорів.

У Києві Зеленський і Моді докладно обговорили мирну формулу українського президента, яка ставить в основу територіальну цілісність України та виведення російських військ, повідомляло під час візиту Міністерство закордонних справ Індії.

Ми заявляємо дуже гучно та чітко, що підтримуємо суверенітет та територіальну цілісність, — сказав Моді під час зустрічі із Зеленським. — Це наш найвищий пріоритет.

Більш активна позиція Делі свідчить про те, що ставлення до України змінюється і влада Індії намагається змінити думку про себе як про сторону, “яка дивиться на українські справи переважно через російську призму”, пише у статті для Атлантичної ради Мрідула Гош, голова наглядової ради Східноєвропейської інституту розвитку та спеціаліст з міжнародних відносин Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Змінилася риторика порівняно з 2014 роком, коли індійська влада зреагувала на окупацію Криму словами, що Росія має “законні інтереси” в Україні.

У Делі більше не вважають такі заяви корисними. Претендуючи на статус економічної наддержави, Індія прагне створити імідж провідного світового гравця і не може дозволити собі видатися надто близькою до Кремля, — пояснює Гош.

Путін називав Індію серед трьох країн (поряд із Китаєм та Бразилією), з якими він перебуває у “постійному контакті” з питання врегулювання війни. Його прессекретар Дмитро Пєсков заявив у понеділок, що Довал буде в Москві на зустрічі високих представників країн БРІКС, котрі займаються питаннями безпеки.

Про те, що Індія та Китай можуть зіграти роль у вирішенні конфлікту, заявила у вихідні на зустрічі із Зеленським прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні. Пекін раніше також призначив спецпредставника щодо врегулювання війни РФ проти України, але його діяльність не призвела до жодних зрушень.

За даними синоптиків у четвер, 19 вересня, здебільшого не очікуються опади. 

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.