Пашинян оголосив про початок переговорів Вірменії та ЄС щодо безвізового режиму

Джерело: пресслужба уряду Вірменії

Вірменія та Євросоюз розпочали переговори про перегляд візового режиму, повідомив прем’єр-міністр Нікол Пашинян на зустрічі із заступником голови Єврокомісії Маргарітісом Схінасом.

Я радий, що у наших відносинах є помітні зміни: розпочинаються переговори щодо лібералізації візового режиму, ухвалено рішення підтримати Республіку Вірменія Європейським фондом миру, що ми високо цінуємо, — повідомив Пашинян.

Глава уряду додав, що нині у Вірменії точаться дискусії про приєднання країни до Євросоюзу, у зв’язку з чим важливо “прислухатися до спостережень та порад партнерів з ЄС”.

Співпраця Вірменії із Заходом активізувалася після воєнного протистояння з Азербайджаном. Тоді Єреван звернувся за допомогою до ОДКБ, але організація під головуванням Росії, обмежилася лише “занепокоєнням” та “співчуттям”.

У липні пресслужба Ради ЄС оголосила про початок переговорів із Вірменією стосовно безвізу. Діалог щодо візової лібералізації відбувається на тлі зусиль уряду Вірменії зблизитися з Заходом на тлі зростаючої напруги у відносинах із Росією.

Додамо, у березні Європарламент ухвалив резолюцію, якою запропонував розглянути можливість надати Вірменії статус кандидата у члени ЄС. Відповідну пропозицію підтримали 504 євродепутати, ще 4 були проти, тоді як ще 32 утрималися.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.