Китай та Росія проведуть спільні військові навчання  

Джерело: AP

9 вересня міністерство оборони Китаю оголосило про спільні військово-морські та повітряні навчання з Росією вже цього місяця, підтверджуючи “безмежне партнерство” двох країн.

Кораблі та військова авіація Військово-морського флоту РФ візьмуть участь у військових маневрах, котрі планує організувати Китай.

Військові маневри за участю ВМС і ВПС РФ і Китаю відбудуться у вересні в Охотському і Японському морях. Китайські ЗМІ не розголошують подробиць про дату і точне місце проведення навчань.

Мета навчань, за заявою оборонного відомства – зміцнення стратегічної співпраці та посилення готовності спільно протидіяти загрозам безпеці.

Схожі навчання вже відбулися в Японському морі з 20 по 23 липня 2023 року. Тоді як у липні 2024 року РФ і КНР провели аналогічні маневри поблизу міста Чжаньцзян, що на півдні Китаю, на півострові Лейчжоу в провінції Гуандун. Тоді лідери НАТО застерегли Пекін від підтримки військової діяльності РФ.

Як зазначає кореспондент Польського радіо Томаш Саєвич, цей крок становить черговий етап плану зміцнення військової співпраці між Пекіном і Москвою, про який нещодавно заявили лідери обох країн.

  • Китай надає Росії розвідувальні дані зі своїх супутників, які використовуються росіянами у повномасштабній війні проти України.
  • Керівник стратегічного огляду оборонного потенціалу Великої Британії Джордж Робертсон заявив, що Китай та РФ становлять “смертельну” загрозу для Сполученого Королівства та блоку НАТО загалом.
  • Глава італійського уряду Джорджія Мелоні вважає, що Китай та Індія могли б допомогти у завершенні російсько-української війни.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.