Печерський суд задовольнив позов Портнова про вилучення його з Реєстру зрадників

Джерело: рух “ЧЕСНО”

Печерський районний суд Києва задовольнив позов колишнього заступника голови адміністрації експрезидента Віктора Януковича Андрія Портнова проти руху ЧЕСНО стосовно виключення його з Реєстру зрадників.

Рішення суду ще не набрало законної сили, тому рух ЧЕСНО подає апеляційну скаргу.

Портнов вимагає видалити його профіль з Реєстру зрадників, а також виплатити йому чверть мільйона гривень компенсації. Це одна з найбільших фінансових вимог за його позовами до різних організацій.

Ми бачимо спробу масштабного тиску на українські громадські організації та медіа. Цікаво, що всі рішення, винесені Печерським судом за позовами Портнова, не на користь журналістів та активістів. ЧЕСНО буде відстоювати свою позицію в апеляції та захищатиме свободу слова, – зауважила лідерка руху Віта Думанська.

Портнов позивався до низки ЗМІ та громадських організацій щодо захисту честі та гідності.

Печерський районний суд неодноразово ставав на бік екснардепа. Цьогоріч він виграв у першій інстанції справу проти Hromadske через розслідування щодо окупації Криму, а також справи щодо ЦПК та проєкту “Схеми”. Розгляд інших справ наразі триває. Рух ЧЕСНО подавав клопотання щодо зміни підсудності справи до Подільського райсуду, однак його не задовольнили.

Суддею у цій справі є В’ячеслав Підпалий. Вища рада правосуддя відкрила проти нього кілька дисциплінарних проваджень.

Портнов виїхав з України у 2022 році. Також він потрапив до санкційного списку США. Проти нього у 2018 році було відкрите кримінальне провадження за статтею “державна зрада” щодо ймовірної причетності до анексії Криму, яке згодом закрили.

19 вересня станом на 8:00 триває 939 доба широкомасштабної збройної агресії Росії проти України. На фронті ситуація залишається напруженою, оскільки противник продовжує атакувати позиції ЗСУ, використовуючи чисельну перевагу в живій силі та техніці. Українські захисники ефективно стримують наступ, завдаючи агресору значних втрат.

Польща розглядає можливість тиску на Україну через питання Волинської трагедії в контексті її євроінтеграційних прагнень, повідомляє польський журналіст Марцін Терлік. За даними його джерел, під час нещодавніх переговорів у Києві президент Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський мали складну розмову на цю тему.

19 вересня російська армія здійснила атаку на Запорізький район із застосуванням керованих авіабомб (КАБ). Внаслідок цього одна людина загинула, ще дві зазнали поранення.

19 вересня відзначається День народження смайлика. Цього дня також вшановується пам’ять святих мучеників Трохима, Савватія та Доримедонта. До Нового року залишилося 103 дні.

За даними синоптиків у четвер, 19 вересня, здебільшого не очікуються опади.