Китай оголосив про спільні військово-морські та повітряні навчання з Росією

Джерело: AP

10 вересня Китай спільно з Росією розпочали маневри в межах найбільших російських військово-морських навчань за минуле десятиліття Northern United-2024.

Зазначається, що військово-морські та повітряні навчання спрямовані на покращення стратегічної співпраці між двома країнами та “зміцнення їх здатності спільно протистояти загрозам безпеці».

У Кремлі повідомили, що навчання буде проведено від Середземного до Тихого океану і має на меті перевірити боєготовність підрозділів та застосування високоточної зброї, зокрема нових перспективних видів.

Військові маневри за участю ВМС і ВПС РФ і Китаю відбудуться у вересні в Охотському і Японському морях. Китайські ЗМІ не розголошують подробиць про дату і точне місце проведення навчань.

Схожі навчання вже відбулися в Японському морі з 20 по 23 липня 2023 року. Тоді як у липні 2024 року РФ і КНР провели аналогічні маневри поблизу міста Чжаньцзян, що на півдні Китаю, на півострові Лейчжоу в провінції Гуандун. Тоді лідери НАТО застерегли Пекін від підтримки військової діяльності РФ.

Як зазначає кореспондент Польського радіо Томаш Саєвич, цей крок становить черговий етап плану зміцнення військової співпраці між Пекіном і Москвою, про який нещодавно заявили лідери обох країн.

  • Китай надає Росії розвідувальні дані зі своїх супутників, які використовуються росіянами у повномасштабній війні проти України.
  • Керівник стратегічного огляду оборонного потенціалу Великої Британії Джордж Робертсон заявив, що Китай та РФ становлять “смертельну” загрозу для Сполученого Королівства та блоку НАТО загалом.
  • Глава італійського уряду Джорджія Мелоні вважає, що Китай та Індія могли б допомогти у завершенні російсько-української війни.

19 вересня російська армія здійснила атаку на Запорізький район із застосуванням керованих авіабомб (КАБ). Внаслідок цього одна людина загинула, ще дві зазнали поранення.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.