SpaceX запустила першу приватну космічну місію Polaris Dawn

Джерело: The Guardian

Компанія SpaceX успішно запустила корабель Crew Dragon із чотирма астронавтами на борту в межах приватної п’ятиденної місії Polaris Dawn.

За даними видання, ракета Falcon 9 стартувала з Космічного центру NASA ім. Кеннеді у Флориді у вівторок вранці, 10 вересня, після кількох місяців затримок. Подорож пройде на овальній орбіті на відстані 1400 км від поверхні Землі.

Фото: соцмережі

Фінансує місію Polaris Dawn Джаред Айзекман, 41-річний американський мільярдер, засновник компанії електронних платежів Shift4. Він також виступає в ролі командира екіпажу.

Це вже друга подорож Айзекмана, яку він спланував. У 2021 році він брав участь у місії Inspiration4, першому орбітальному космічному польоті повністю цивільного екіпажу. До Айзекмана цього разу приєдналися військовий пілот-винищувач у відставці і двоє співробітниць SpaceX, яка керує місією.

Фото: соцмережі

“Безпека екіпажу має першорядне значення, і ця місія пов’язана з більшим ризиком, ніж зазвичай, оскільки це буде найдальший відліт людини від Землі з часів “Аполлона” і перший комерційний вихід у відкритий космос”, – прокоментував Маск.

Вихід Polaris Dawn у відкритий космос запланований на третій день місії, на висоті 700 км, він триватиме близько 20 хвилин. Оскільки корабель Crew Dragon не має шлюзової камери, усі чотири астронавти будуть одягнені в скафандри, розроблені компанією SpaceX, в той час як усю кабіну буде розгерметизовано.

Фото: соцмережі

Як зауважили в агенції, досі лише добре фінансованим державним установам вдавалося здійснювати виходи у відкритий космос, відомі як EVA (extravehicular activities). Більшість з них були здійснені з Міжнародної космічної станції та китайської космічної станції “Tiangong”.

“Місії SpaceX з екіпажем є частиною плану Маска доставити астронавтів на Місяць і, зрештою, на Марс, який він планує “колонізувати”. Компанія розробляє найбільшу і найпотужнішу ракету з коли-небудь побудованих, яка називається Starship, і вже здійснила чотири випробувальні польоти”, – йдеться в матеріалі.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Міністерство внутрішніх справ України запропонувало Португалії допомогу в боротьбі з масштабними пожежами, які охопили центральну та північну частини країни.

У Верховному Суді прокурори домоглися повернення до комунальної власності земельної ділянки, виділеної Київрадою приватному товариству для забудови. Мова про земельну ділянку біля озера Вирлиця, яка ще з 1994 року зарезервована як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність.

У Шотландії водолази виявили уламки британського військового судна, який було потоплено німецьким підводним човном у Північному морі майже 110 років тому.