Іранські балістичні ракети Fatah-360: що про них відомо

Джерело: Букви

У п’ятницю, 6 вересня, США повідомили, що Іран відправив Росії балістичні ракети. За даними українських джерел, до Росії відправили саме ракети Fateh-360. Однак яку загрозу становлять іранські Fath-360?

Іранські Fath-360, також відомі як BM-120, анонсували на День армії Ірану в квітні 2022 року. Відомо також, що їх використовували для атаки на позиції KDPI в Північному Іраку 28 вересня 2022 року.

Фото: Fars Media

Вони невеликі і легкі, що дозволяє розміщувати по кілька таких ракет на вантажівці. З чотирма ребрами на кінці біля вихлопної труби, ще чотири трикутні ребра прямо над ними та чотири маленькі – біля наконечника ракети.

Вони мають дальність польоту від 30 до 120 км, можуть нести боєголовку вагою 150 кг і летіти зі швидкістю 3 Маха (1020 м/с). 

Після запуску ракети підключаються до супутників, щоби вражати цілі на швидкості 4 Маха (приблизно 4900 км/год).

Вважається, що іранці використовують російську супутникову навігаційну систему ГЛОНАСС, яка є альтернативою GPS.

Сучасна система наведення забезпечує відносно високу точність ураження цілі. Висока швидкість польоту ускладнює перехоплення ракети засобами протиповітряної оборони. Також, порівняно з іншими типами балістичних ракет, Fath-360 є відносно недорогою у виробництві.

  • 10 вересня речник ЄС із закордонних справ Пітер Стано заявив, що передача іранських балістичних ракет Росії означає подальшу військову ескалацію і зустрінеться “рішучою відповіддю” з боку Європейського Союзу.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен пригрозив Ірану санкціями за передачу ракет Росії.
  • МЗС України викликало тимчасового повіреного у справах Ісламської Республіки Іран в Україні Шахріяра Амузегара, якому висловили глибоке занепокоєння української сторони у зв’язку із повідомленнями щодо можливого постачання Іраном балістичних ракет Російській Федерації.
  • Іранський депутат Ахмад Бахшаєш Ардестані визнав факт передачі балістичних ракет Росії, попри офіційне заперечення Тегерана.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.