Угорщина хоче через суд змусити ЄС відшкодувати їм кошти за охорону кордону від мігрантів

Джерело: Reuters

Угорщина готова подати до суду на Європейську комісію з вимогою відшкодувати кошти на охорону зовнішнього кордону ЄС від мігрантів.

Гергей Гуляш, очільник адміністрації прем’єр-міністр Угорщини Віктора Орбана, сказав, що охорона кордону обійшлась країні у близько 2 мільярди євро.

Угорщина була однією з транзитних країн, через яку сотні тисяч мігрантів потрапляли до інших країн ЄС. У 2015 році Орбан посилив охорону кордону. Завдяки цьому він отримав підтримку серед угорців, однак деякі члени ЄС розкритикували його дії.

За словами Гуляша, Угорщина протягом останніх років витратила мільярди євро на охорону кордону Шенгенської зони, не отримавши підтримки від ЄС. Відтак вони хочуть, аби їм частково або повністю відшкодували витрати.

Уряд Орбана зробив цю заяву після того, як на початку тижня у Німеччині заявили про посилення боротьби з нелегальними мігрантами. Вже з 16 вересня Німеччина посилить перевірки на сухопутних кордонах країни, які триватимуть щонайменше пів року.

“Ми бачимо, що у Європі відбуваються зміни. У 2015 році Віктор Орбан був першим, хто чітко заявив, що якщо ЄС не буде забезпечувати дотримання законів спільноти та Шенгенської згоди… то Шенген розвалиться”, – сказав Гуляш.

Він додав, що рішення Німеччини запровадити прикордонний контроль означає, що ФРН руйнує зону вільного пересування всередині ЄС.

“Спершу вона (Німеччина) зруйнувала її, бо не змусила членів ЄС ефективно захищати зовнішні кордони, а тепер вона руйнує її, впроваджуючи внутрішній прикордонний контроль”, – сказав Гуляш.

  • Угорський уряд на чолі з Віктором Орбаном загострює міграційну суперечку з Європейським Союзом, погрожуючи відправляти мігрантів та шукачів притулку до Брюсселя. Керівник апарату прем’єра Угорщини Гергей Гуляш заявив, що якщо переговори з Європейською комісією, які розпочнуться у вересні, зазнають невдачі, Угорщина може почати видавати мігрантам “квитки в один кінець до Брюсселя”.

В Україні триває 840-ва доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 639 тисяч осіб.

Фахівці ISW прокоментували статтю WSJ про те, що міноборони РФ просило Володимира Путіна оголосити мобілізацію. Аналітики прокоментували ймовірність мобілізації у Росії.

20 вересня відзначають Міжнародний день студентського спорту та Всесвітній день рису. За церковним календарем сьогодні – великомученика Євстратія та інших.

За даними синоптиків у п’ятницю, 20 вересня, в Україні сухо та сонячно.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.