Сі Цзіньпін може зустрітись з Зеленським на відкритті Пекінського оборонного форуму

Джерело: Reuters

Президент Китаю Сі Цзіньпін може зустрітись з Президентом України Володимиром Зеленським вже у жовтні, на відкритті Пекінського оборонного форуму.

Таку заяву зробив колишній заступник глави МЗС України Олександр Чалий у Пекіні, у межах відкриття масштабного щорічного заходу військової дипломатії Китаю.

За словами Чалого, зараз дипломатичні стосунки з КНР покращились, відтак зустріч двох президентів можлива.

“Тепер ми всі в Україні чекаємо будь-яких контактів, прямих контактів між президентом Зеленським та президентом Сі”, – сказав він.

Китай позиціює себе нейтральною країною щодо повномасштабної російсько-української війни. При цьому він активно посилює співпрацю з Росією і відмовився приїхати на мирний саміт України.

Ексглава МЗС України Дмитро Кулеба у липні зустрівся зі своїм китайським колегою, оскільки Україна планує провести ще один мирний саміт у листопаді, можливо за участю Росії.

Директор Департаменту європейських досліджень Китайського інституту міжнародних досліджень Цуй Хунцзянь у межах форуму сказав, що Китай відкритий до другого саміту миру, бо не хоче, аби ці зусилля “були марними”.

“Ми готові зробити все, що сприятиме миру”, – сказав Цуй, відповідаючи на питання про ймовірність зустрічі Сі та Зеленського.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Аналітики ISW зреагували на атаку України по російському складу боєприпасів у Топорці (Тверська область, РФ) та наголосили, що подальші подібні атаки вплинуть на здатність окупантів наступати.