Американський мільярдер здійснив перший комерційний вихід у відкритий космос

Джерело: Bloomberg 

Мільярдер Джаред Айзекман та інженер SpaceX Сара Гілліс здійснили перший комерційний вихід у відкритий космос у межах місії Polaris Dawn. Вони по черзі залишили космічний корабель Crew Dragon, щоб випробувати мобільність скафандрів, розроблених компанією SpaceX під керівництвом Ілона Маска.

Айзекман першим вийшов з корабля та прокоментував побачене: “Вдома у нас багато роботи, але звідси ми виглядаємо як ідеальний світ”.

Polaris Dawn також встановила рекорд, піднявшись на висоту 1400 км над Землею — це найбільша висота для людини з часів програми Apollo. Після цього капсула знизилася до 195-737 км для проведення виходу у відкритий космос.

Це історична подія, оскільки раніше виходи в космос виконували виключно державні астронавти. Айзекман та Гілліс, як приватні астронавти, вивели місію на новий рівень, не розкриваючи повної суми інвестицій Айзекмана в проєкт.

Місія Polaris Dawn включає чотирьох членів екіпажу, серед яких також Анна Менон та Скотт Потіт. Під час виходу в космос Менон і Потіт залишалися в кораблі, але всі четверо були в скафандрах через відкритий люк, що з’єднував салон з космічним вакуумом. Менон та Гілліс стали рекордсменками серед жінок за дальністю від Землі.

Фото: SpaceX

Після завершення виходу екіпаж відновив тиск у кораблі та розпочав підготовку до повернення на Землю. Місія також дозволила SpaceX досліджувати вплив космічного середовища на організм людини, оскільки екіпаж зазнав впливу підвищеного рівня радіації.

SpaceX поки не розкрила своїх планів щодо майбутнього використання виходів у космос, проте цей вихід став важливим етапом для компанії, зазначила Гілліс, називаючи його “першим і важливим кроком”.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Аналітики ISW зреагували на атаку України по російському складу боєприпасів у Топорці (Тверська область, РФ) та наголосили, що подальші подібні атаки вплинуть на здатність окупантів наступати.