У Чорному морі росіяни уразили цивільне судно під прапором Сент-Кітс і Невіс – ВМС

Джерело: пресслужба ВМС

У ніч на 12 вересня, о 23:03 в результаті застосування РФ крилатих ракет, імовірно Х-22, з літаків Ту-22 було уражено цивільне судно, яке перебувало за межами Українського морського коридору та територіальних вод нашої країни.

У повідомленні зауважили, що у результаті ураження значних пошкоджень зазнав балкер AYA, який здійснював перевезення зерна з українського порту Чорноморськ до Єгипту та на той момент знаходився у Чорному морі.

У ВМС поінформували, що росіяни уразили цивільне судно під прапором Сент-Кітс і Невіс.

Такими діями РФ продовжує порушувати закони та звичаї війни, демонструє повне нехтування Міжнародного морського права, зокрема щодо захисту цивільного судноплавства, піддає загрозі життя та здоров’я екіпажів торгових суден та вкотре намагається завадити доставці українського зерна до країн, які його найбільше потребують, – додали у ВМС.

Раніше Володимир Зеленський повідомив, що російська ракета влучила в цивільне судно в Чорному морі, яке перевозило пшеницю для Єгипту, відразу після виходу з українських територіальних вод. Люди не постраждали.

Критичним є наше постачання продовольства до країн Африки та регіону Близького Сходу. Ми й надалі робитимемо все для захисту наших портів, нашого Чорного моря і постачання продовольства на глобальний ринок. Це справжній пріоритет для України захист життя, і так само це має бути пріоритетом для кожної країни, – зазначив він.

Зеленський акцентував, що чекає на міжнародну реакцію, зазначивши, що продовольча безпека та пшениця не повинні ставати цілями для ракетних атак.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Нещодавно Букви опублікували інтерв’ю із сестрою українського військовослужбовця, який офіційно вважається безвісти зниклим. За словами…

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.