У Торецькій громаді на Донеччині залишається ще 1600 людей

Джерело: Суспільне Донбас

У Торецькій громаді Донеччини, де з червня 2024 року йдуть інтенсивні бойові дії, досі залишається приблизно 1 600 осіб. Від початку активних боїв вдалось евакуювати 8 000 людей.

“На території громади залишаються близько 1600 осіб. Це в основному особи похилого віку, призовного віку та категорія населення, які, чесно кажучи, розраховують на ворога і очікують, не знаючи на що. Вони не враховують ті моменти, коли ворог зайде на територію, їх примусять воювати проти Збройних сил України і вони стануть гарматним м’ясом, яке може загинути під час бойових дій”, — розповів начальник Торецької міської військової адміністрації Василь Чинчик.

Щодня виїзд із громади ускладнюється, оскільки окупанти намагаються вражати дрони евакуаційні автомобілі.

“Ворог використовує дрони, і намагається знищити транспорт, яким евакуюють людей. Ми використовуємо броньований транспорт, що вивезти населення”, — каже начальник МВА.

За словами Василя Чинчика, до повномасштабного вторгнення у громаді було майже 70 тисяч жителів.

До слова, протягом минулої доби на Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив шість атак неподалік Неліпівки, Торецька та в районі Нью-Йорка.

В Bloomberg заявили, що Кремль використовує ютуб, щоб поширювати свої відео, проте обмежує доступ для росіян.

Сьогодні, 19 вересня, Верховна Рада в цілому прийняла нову постанову про зміну назв 327 населених пунктів у рамках дерусифікації.

Президент Румунії Клаус Йоганніс звернувся до парламенту з проханням дозволити створення на території країни морської навчальної бази для підготовки українських морських піхотинців. Ініціатива є частиною міжнародних зусиль для зміцнення обороноздатності України в умовах російської агресії.

Служба безпеки України затримала у Харкові агента російської воєнної розвідки, який коригував удари керованими авіабомбами (КАБ) по позиціях українських військових. Основними цілями агента були тимчасові базування Сил оборони, що брали участь у бойових діях на Харківському напрямку.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.