По всій Італії на білбордах з’явилися проросійські плакати

Джерело: CNN

Цього літа на білбордах по всій Італії з’явилися сотні проросійських плакатів із гаслом: “Росія нам не ворог” і зображенням рукостискання в кольорах італійського та російського прапорів.

Фото: CNN

Деякі, зокрема ті, що з’явилися цього тижня в Римі, також містять слова: “Достатньо грошей на зброю для України та Ізраїлю. Ми хочемо миру. Ми відкидаємо війну”.

Посольство України в Римі прокоментувало ситуацію.

“Ми глибоко стурбовані зухвалістю російської пропаганди у Вічному місті. Ми просимо муніципалітет Риму переглянути дозвіл на такі плакати, які мають чітку мету реабілітувати імідж держави-агресора”, – йдеться в повідомленні українського посольства на Х.

Офіційна реакція на плакати різна в різних регіонах. У деяких місцях їх зняли місцеві посадовці, а в інших вивіски залишили до закінчення терміну оплати.

У Римі плакати викликали обурення мерії, оскільки вони містили як назву міста, так і його офіційний символ. У постанові місцевій поліції та рекламній компанії, яка володіє рекламними щитами в Римі, було наказано видалити всі плакати.

Група Sovranita Popolare взяла на себе відповідальність за кампанію й стверджує, що після вторгнення Росії в Україну “політики, лідери, партії, уряд, підтримувані союзницькою та спільницькою пресою, повільно та звертаючись до громадян Італії, налаштували страх, що ворог близький до вторгнення в Європу”.

“Італійські розпалювачі війни протягом двох років розпалювали русофобію, почуття ненависті до російського народу, культури та мистецтва”, – заявила Sovranita Popolare.

Зауважимо, що офіційно уряд Італії під керівництвом Джорджії Мелоні підтримує продовження військової підтримки України з боку країни відповідно до резолюції, погодженої Європейським Союзом. 

Однак кілька членів правлячої коаліції Мелоні приватно виявляли симпатії до Росії, в тому числі покійний колишній прем’єр-міністр Сільвіо Берлусконі та віцепрем’єр-міністр і міністр транспорту Маттео Сальвіні.

Також опитування, проведене в травні для дослідницького центру European Council of Foreign Relations, свідчить, що більшість опитаних в Італії, а також Греції та Болгарії, виступають проти збільшення допомоги Україні.

Російські пропагандистські плакати не викликали помітного резонансу серед італійської громадськості, зокрема тому, що вони почали з’являтися в літні місяці, коли більшість італійців їдуть у відпустку.

Більшість коментарів до публікації українського посольства на Х стверджують, що Італія не повинна піддаватися цензурі, а свобода слова має бути дозволена.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…

У Верховній Раді зареєстрували новий проєкт постанови щодо перейменування населених пунктів в рамках деколонізації. Серед співавторів постанови є керівництво ВР, Петро Порошенко та лідери парламентських фракцій.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у четвер, 19 вересня, заявила, що 160 мільйонів євро з надходжень від заморожених російських активів спрямують на гуманітарні потреби України цієї зими.