Чотири людини загинули через повінь в Румунії

Джерело: ВВС

Чотири людини загинули в Румунії через повені, спричинені проливними дощами, що пройшли через Центральну і Східну Європу, повідомили надзвичайні служби.

Четверо загиблих були знайдені в південно-східному румунському регіоні Галац під час пошуково-рятувальної операції.

“Десятки людей були врятовані зі своїх будинків у 19 районах країни”, – додали рятувальники.

З четверга циклон Борис приніс сильний вітер і проливні дощі в частину Польщі, Австрії, Чехії, Угорщини, Румунії та Словаччини.

У польському місті Глухолази, розташованому на південному заході країни, через підвищення рівня води в місцевій річці на два метри довелося евакуювати близько чотирьох сотень мешканців, що проживають поблизу річки. Для забезпечення безпеки міста та річки задіяні 100 пожежників.

У Чехії в суботу в 38 населених пунктах оголосили найвищий рівень небезпеки повеней. У Празі підняли протипаводкові бар’єри, закрили набережні та зоопарк. Увага зосереджена на центральній і східній частинах країни, зокрема на Північній Моравії, де в 1997 році загинуло 50 осіб.

Можливі повені та зсуви ґрунту в Австрії, а в столиці країни, Відні, очікується штормовий вітер. Безперервні зливи також очікуються по той бік кордону, в німецькій Баварії.

Австрійський центр штормового попередження UWZ заявляє, що в деяких районах попередні рекорди за весь вересень будуть “перевершені всього за кілька днів“.

Мануель Келемен, синоптик, каже, що з метеорологічної точки зору “те, що ми спостерігаємо, є надзвичайним, якщо не безпрецедентним“.

Зміна клімату підвищує ймовірність екстремальних опадів в Європі та в усьому світі, оскільки тепліша атмосфера утримує більше вологи, що веде до сильніших опадів.

Актор Девід Швіммер нещодавно зізнався, що його кар’єра могла б піти зовсім іншим шляхом, якби він не відмовився від ролі у фільмі “Люди в чорному” 1997 року. На той час актор здобув велику популярність завдяки своїй ролі в серіалі “Друзі”, але він вирішив зосередитися на власному фільмі, замість того щоб прийняти пропозицію зіграти головну роль у культовому фільмі.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.