Перша приватна космічна місія Polaris Dawn успішно повернулася на Землю

Джерело: CNN 

Екіпаж місії Polaris Dawn від SpaceX успішно повернувся на Землю після п’ятиденної орбітальної місії, яка включала перший комерційний вихід у відкритий космос. Капсула Crew Dragon, що доставила чотирьох астронавтів-туристів, приземлилася в Мексиканській затоці, штат Флорида, о 10:37 ранку за київським часом.

Фото: SpaceX

Polaris Dawn увійшла в історію, досягнувши найбільшої висоти орбітального польоту за останні 50 років. Комерційний вихід у відкритий космос став першим випадком, коли така операція була проведена приватно фінансованою місією. Але повернення на Землю завжди є одним із найнебезпечніших етапів будь-якої космічної місії.

Капсула Crew Dragon спершу виконала маневр “скиду з орбіти”, проходячи через щільні шари атмосфери, і досягла температури до 1900 градусів за Цельсієм. Завдяки тепловому екрану Crew Dragon, який захищав екіпаж, астронавти залишалися у комфортних умовах, поки швидкість капсули не знизилася. Після цього розгорнули парашути для контрольованого спуску.

Фото: SpaceX

Після цього капсула недовго погойдувалася на воді, доки рятувальна команда не доставила її на спеціальний корабель під назвою “Гніздо Дракона”. Вже там провели останні перевірки безпеки, а екіпаж почав свою подорож назад на сушу.

Команду Polaris Dawn очолював Джаред Ісаакман, засновник і генеральний директор Shift4 Payments. До складу екіпажу також входили Скотт “Кідд” Потіт, колишній пілот ВПС США, інженери SpaceX Анна Менон і Сара Гілліс. Під час місії екіпаж побив рекорд висоти, досягнувши орбіти в 1400 км над Землею, що перевищило попередній рекорд 1966 року.

Фото: SpaceX

Окрім цього, Сара Гілліс і Анна Менон стали першими жінками, які досягли такої висоти в космосі. Екіпаж також здійснив позакорабельну діяльність (EVA), під час якої мільярдер Джаред Айзекман і Сара Гілліс залишали корабель на десять хвилин для перевірки функціональності космічних костюмів.

Окрім виходу у відкритий космос, астронавти провели низку наукових експериментів, зокрема щодо вивчення синдрому космічної адаптації. Гілліс також зіграла на скрипці мелодію “Тема Рея” з фільму “Зоряні війни: Пробудження сили”. Вона передала музику на Землю через систему Starlink від SpaceX для перевірки можливостей супутникового зв’язку.

Фото: SpaceX

Політ Polaris Dawn завершився успішно. Операція стала третьою місією для спеціальної капсули Crew Dragon “Resilience”, яка раніше виконувала місію NASA Crew-1 і політ Inspiration 4. Того разу кошти зібрали на дослідження раку у дітей.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.

Учасники художнього проєкту “МУР” повідомили, що перед їхньою виставою в Ужгороді, яка відбулась 18 вересня, працівники ТЦК мобілізували технічний склад команди.

Фільм “Росіяни на війні” режисерки Анастасії Трофімової, яка раніше працювала на телеканалі Russia Today, планують 4 рази показати на кінофестивалі в Цюриху.

Група колишніх радників та агентів експрезидента США Дональда Трампа допомогла створити проросійський вебсайт Intelligencer, який зазвичай розповсюджує дезінформацію. На сайті, зокрема, публікують фейки про війну в Україні, вибори та вакцини.

Хакери з Dark Angels, які стоять за кібератакою на американську компанію, що займається розповсюдженням фармацевтичних препаратів Cencora Inc., отримали виплату розміром у 75 мільйонів доларів США, що стало найбільшою виплаченою сумою за вимагання у кіберпросторі.