Президент Казахстану закликав Шольца підтримати мирний план Китаю щодо України

Джерело: Reuters

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

Канцлер Німеччини відхилив заклик колеги.

Шольц перебуває у своєму першому офіційному турі Центральною Азією, оскільки Берлін шукає нові джерела енергії та корисних копалин після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Казахстан залишається близьким союзником Росії, хоча уряд Астани не став на бік війни та не підтримав претензії Москви на деякі українські території.

Подальша ескалація війни призведе до непоправних наслідків для всього людства і насамперед для країн, які беруть участь у російсько-українській війні, – заявив Токаєв.

Шольц дипломатично не погодився, наголосивши, що Німеччина підтримує Україну, оскільки Росія напала на неї.

Додамо, нещодавно заступник міністра закордонних справ Казахстану Роман Василенко заявив, що влада країни готова виступити у ролі посередника або ж надати майданчик для мирних переговорів між Москвою та Києвом.

Дипломат пояснив, що Астана займає позицію “стриманого нейтралітету” та підтримує відносини як з Росією, так і з Україною.

Ми розраховуємо, що свого часу наші послуги знадобляться, тому ми займаємо таку стриману позицію, — пояснив він, додавши, що влада Казахстану поважає статут ООН та територіальну цілісність держави.

Також представник МЗС наголосив, що війна – “велика трагедія для України, Росії та Казахстану”.

Раніше ми повідомляли, що після візиту Нарендри Моді до Москви та Києва Делі вирішив спробувати виконати обіцянку прем’єр-міністра Індії допомогти “принести мир в Україну”. Радник прем’єра з питань національної безпеки Аджит Довал цього тижня відвідає Москву, щоб обговорити можливість врегулювання російсько-української війни.

Путін називав Індію серед трьох країн (поряд із Китаєм та Бразилією), з якими він перебуває у “постійному контакті” з питання врегулювання війни. Його прессекретар Дмитро Пєсков заявив у понеділок, що Довал буде в Москві на зустрічі високих представників країн БРІКС, котрі займаються питаннями безпеки.

Про те, що Індія та Китай можуть зіграти роль у вирішенні конфлікту, заявила у вихідні на зустрічі із Зеленським прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні. Пекін раніше також призначив спецпредставника щодо врегулювання війни РФ проти України, але його діяльність не призвела до жодних зрушень.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.