У Британії скасували звинувачення Гарві Вайнштейну — жінки «розчаровані» таким рішенням

Джерело: The Guardian

На початку вересня прокуратура Великої Британії зняла звинувачення у непристойних діях з американського кіномагната Гарві Вайнштейна. Жінки, які звинувачують його, заявили, що “розчаровані” таким рішенням.

За словами колишньої асистентки кінопродюсера Зельди Перкінс, це рішення ставить під сумнів здатність прокуратури розслідувати справи про зґвалтування та сексуальні домагання.

Вона зауважила, що на таке рішення вплинуло те, що раніше цього року Верховний суд Нью-Йорка скасував вироки, винесені Вайнштейну у 2020 році.

“Те, що сталося в США, не стосується його провини. Це була юридична формальність, і все це ще раз доводить, що мова йде про нерівність у розподілі влади. Якщо ти багатий, можеш дозволити собі адвокатів, ти будеш продовжувати шукати лазівки в законодавстві”, — обурилася вона.

Інша колишня помічниця Вайнштейна, Ровена Чіу, яка також звинувачувала його у спробі зґвалтування у 1998 році, підтримала думку, що британські прокурори чекали, як пройдуть судові процеси в США.

“Правова реформа необхідна, щоб змінити цей баланс. Але я також маю оптимістичний погляд. (Справа у Нью-Йорку – ред.) не закінчена, і є інші сміливі жінки, які готові виступити зі своїми справами”, – наголосила вона.

Довідка. У лютому 2020 року присяжні на Мангеттені визнали Вайнштейна винним у сексуальному насильстві проти колишньої асистентки виробництва Міріам Хейлі в 2006 році та в зґвалтуванні акторки Джессіки Манн у 2013 році. Вони є одними з понад 80 жінок, які звинуватили його в сексуальних домаганнях. Вайнштейна засудили до 23 років позбавлення волі.

Утім, апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок і призначив новий судовий розгляд, зазначивши, що суддя “припустився критичної помилки, дозволивши трьом жінкам дати свідчення про ймовірне сексуальне насильство з боку Вайнштейна, які не були частиною кримінальних звинувачень проти нього”.

Рішення суду перевернуло справу проти Вайнштейна, чиє засудження стало символом успіху руху #MeToo.

Згодом окружна прокуратура Мангеттена заявила, що планує повторно розглянути справу. За словами пані прокурора Ніколь Блумберг, справу планують переглянути у вересні.

Експерти з права вважають, що процес може бути тривалим і все залежатиме від того, чи жінки, які звинуватили його, готові знову давати свідчення. Одна з жінок, Мімі Гейлі, сказала, що вона все ще вирішує, чи давати свідчення на будь-якому повторному суді.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Двоє людей вважаються зниклими безвісти, а близько 1 000 осіб евакуйовано після повеней і зсувів на півночі Італії, в регіоні Емілія-Романья.