Україна повернула з тимчасово окупованої Херсонщини ще 10 дітей

Джерело: Микола Кулеба

З тимчасово окупованих територій Херсонської області вдалося повернути 10 дітей протягом минулого тижня, повідомив голова організації Save Ukraine Микола Кулеба. Серед них сім хлопчиків і три дівчинки, віком від 3 до 16 років.

Кулеба розповів, що одній родині росіяни погрожували забрати п’ятьох дітей через відмову відвідувати російську школу. Для цього батьків викликали до поліції, а згодом росіяни забрали українські паспорти батька і старшого брата, змусивши родину оформити російські документи для виїзду з окупованої території.

Також вдалося повернути двох братів віком 6 і 8 років, які 2,5 роки не бачилися з мамою. Вона поїхала в пологовий будинок незадовго до початку війни, а сини залишилися з бабусею і дідусем. Повномасштабне вторгнення розлучило родину. Складність порятунку полягала в тому, що їхній батько служить у ЗСУ, і діти перебували в розшуку РФ.

Наймолодшій врятованій цього разу дитині лише 3 роки.

“Дівчинка майже не памʼятає мирне життя. Під час гучних вибухів вона дуже боялася і плакала, і мама, щоб заспокоїти доньку, говорила їй, що це грім. Мама довго вмовляла чоловіка виїхати з окупації, і врешті вирішила покинути його, тільки щоб дати можливість доньці мати повноцінне дитинство і щасливе майбутнє”, – написав Кулеба.

  • Українська виконавиця Jerry Heil презентувала пісню All eyes on kids, у якій наголосили на викраденні та вивезенні до Росії українських дітей. Нині співачці вдалося завдяки треку повідомити про проблему у прямому етері CNN на 20 мільйонів глядачів.
  • Від початку повномасштабної війни в Україні загинуло 575 дітей, а 1600 отримали поранення. Ці дані озвучили генеральний прокурор Андрій Костін та уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець на Четвертому саміті перших леді та джентльменів у Києві 12 вересня.
  • З тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької областей та Криму вдалося повернути шістьох дітей на підконтрольну Україні територію. Одним із врятованих став 17-річний юнак, який боявся, що його призвуть до армії РФ.
  • У Центрі національного спротиву поінформували, що у межах підготовки до навчального року на тимчасово окупованих територіях росіяни змушують дітей писати листи загарбникам.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.