У Данії фермерів зобов‘яжуть платити штраф за кожну корову, яка страждає на метеоризм

Джерело: Daily Star

Данія запроваджує податок на викиди вуглецю в сільському господарстві. Відтепер фермерам доведеться платити штраф у розмірі 200 фунтів стерлінгів за кожну корову, яка страждає на метеоризм.

Як розповіли у виданні, на частку домашньої худоби припадає 11% світових викидів, майже дві третини з яких припадає на велику рогату худобу.

Зазначається, що коли корови страждають на метеоризм, через їхню травну систему виділяється метан, який є одним із найпотужніших чинників глобального потепління.

Податок на “метеоризм” ВРХ поширюватиметься також на овець і свиней.

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен сподівається, що це “прокладе шлях уперед на регіональному та глобальному рівні”.

Своєю чергою, міністр з питань клімату Ларс Оагард заявив, що сільське господарство є найбільшим джерелом викидів парникових газів у країні.

Тим часом фермери розкритикували новий закон, назвавши його “божевільним”. На їхню думку, це перешкоджатиме інвестиціям у технології в скандинавській країні, яка є одним із найбільш екологічно чистих сільськогосподарських виробників у світі.

З 2030 року фермери будуть зобов’язані платити податок у розмірі 12 фунтів стерлінгів за тонну викидів від тваринництва в еквіваленті вуглекислого газу. І оскільки кожна з данських корів виробляє приблизно шість тонн газу на рік, це означає щорічну плату в розмірі 80 фунтів стерлінгів.

До 2035 року збір збільшиться до 34 фунтів стерлінгів за тонну, а це означає, що кожна корова коштуватиме понад 200 фунтів стерлінгів на рік.

Згідно з останніми даними, станом на 2022 рік у Данії налічувалося майже 1,5 мільйона корів.

Також зазначається, що Нова Зеландія відмовилася від планів запровадити аналогічний податок через негативну реакцію фермерів.

Колишній президент США Джиммі Картер, котрому нещодавно виповнилося 100 років, проголосував на виборах у штаті Джорджії на другий день дострокового голосування. Свій голос він віддав за кандидатку від демократів Камалу Гарріс.

Міністерство оборони США оголосило деталі додаткової безпекової допомоги Україні на 425 мільйонів доларів, про яку раніше повідомив глава Білого дому Джо Байден у розмові з президентом Володимиром Зеленським.

Силам оборони вдалося зупинити просування російської армії під Селидовим на Донеччині, зазначив експерт видання з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке. Однак, нині українським оборонцям, ймовірно, доведеться залишити місто під загрозою оточення. Оборону на цій ділянці фронту тримає 15-та бригада Нацгвардії України Кара-Даг.

Ввечері 17 жовтня слідчі Державного бюро розслідувань затримали працівника прокуратури, підозрюваного у статевих відносинах з особою, котра не досягла шістнадцятирічного віку.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 16 жовтня. З початку доби відбулося 112 бойових зіткнень.