Папа Римський відмовився провести першу месу у соборі Нотр-Дам у Парижі

Джерело: The European Conservative

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

Я не поїду до Парижа, я не поїду до Парижа, – відповів Франциск на запрошення від французької влади.

Собор Нотр-Дам, всесвітньо відома пам’ятка Парижа, був майже повністю знищений великою пожежею у квітні 2019 року.

За інформацією BILD президент Франції Емманюель Макрон розраховував на присутність понтифіка на першій месі у соборі після реконструкції.

Офіційно причини відмови Папи Римського не називають. Тоді як одна з основних версій – ослаблене здоров’я понтифіка, якому вже неодноразово доводилося відмовлятися від запланованих поїздок. Втім, нещодавно глава католицької церкви побував в Індонезії, Папуа-Новій Гвінеї, Східному Тиморі та Сінгапурі.

Видання Le Figaro зазначає, що Папа Римський в принципі прохолодно ставиться до Франції.

Крім того, ще однією можливою причиною відмови понтифіка їхати до Франції називають скандал на відкритті Олімпійських ігор. Ватикан негативно відреагував на квір-версію Таємної вечері, що була показана на церемонії, назвавши це образою для християн. Франциск підтримав тих, хто розкритикував постановку.

Довідка. Собор Паризької Богоматері — собор у Парижі, присвячений Діві Марії, матері Ісуса Христа, кафедральний храм Паризької архідієцезії. Один з найпрекрасніших витворів готичного мистецтва. Стоїть на острові Сіте, на місці першої християнської церкви Парижа, базиліки Святого Стефана.

15 квітня 2019 року за середньоєвропейським часом у соборі почалася масштабна пожежа, унаслідок якої стався обвал шпиля та даху споруди. Пожежу локалізували вранці 16 квітня. Згодом будівлю реконструювали.

  • Папа Римський Франциск висловив занепокоєння щодо рішення України заборонити діяльність російської церкви на своїй території. Під час зустрічі з вірянами Папа зазначив, що продовжує з болем спостерігати за подіями в Україні та РФ.
  • Папа Франциск у п’ятницю висловив критику на адресу обох кандидатів у президенти США, звинувативши їх у “антижиттєвій” політиці щодо абортів і міграції. Він порадив обрати на виборах того кандидата, який, на їхню думку, є “меншим злом”.
  • Папа Римський Франциск розкритикував подружні пари, у яких немає дітей, проте є домашні улюбленці наголосивши на тому, що зараз важливо мати великі сім’ї на тлі демографічної кризи у світі.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.