Супутники Ілона Маска «блокують» огляд Всесвіту

Джерело: BBC News

Радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска блокують можливість вчених зазирнути у Всесвіт, вважають дослідники з Нідерландів.

За їхніми словами, нове покоління супутників Starlink, які забезпечують швидкий Інтернет у всьому світі, більше заважають радіотелескопам, ніж попередні версії.

За даними Нідерландського інституту радіоастрономії (ASTRON), тисячі орбітальних супутників “засліплюють” радіотелескопи та можуть заважати астрономічним дослідженням.

Супутники надають широкосмуговий доступ до Інтернету по всьому світу, часто у віддалених місцях, у тому числі в Україні.

За даними Департаменту цифрових технологій, культури, медіа та спорту, тести 2022 року показали, що Starlink може забезпечувати швидкість Інтернету в чотири рази вищу за середню.

Однак за даними ASTRON, перешкоди від супутників другого покоління в 32 рази сильніші, ніж від супутників першого покоління.

Кількість випромінюваної радіації перевищує норми, встановлені галузевою організацією Міжнародного союзу телекомунікацій, додали вчені.

Оцінка свідчить про те, що зараз на орбіті приблизно за 550 км над Землею знаходяться 6402 супутники Starlink, що робить його найбільшим постачальником на сьогодні.

Головний конкурент SpaceX, OneWeb, має менше ніж 1000 супутників. 

Очікується, що до 2030 року кількість супутників на орбіті перевищить 100 000.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.