123 українські митці загинули на фронті – очільник Мінкульту

Джерело: Укрінформ

Новопризначений міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький повідомив, що вже 123 українські митці загинули на полі бою, захищаючи Україну.

“Ця війна дійсно спрямована на знищення всього українського. Української культури, мови, ідентичності. Ми маємо вже своє розстріляне покоління митців. Це 123 артисти, які зі зброєю в руках захищали нашу з вами історію”, – підкреслив Точицький.

Він підкреслив, що збереження української ідентичності, яка є частиною великої європейської спадщини, є важливим завданням національної безпеки.

“В цілому наші із вами колеги чітко розуміють, що ця війна має серйозні ознаки геноциду. І ми будемо робити все, щоб саме таким чином це було представлено в міжнародних судових інституціях”, – наголосив міністр.

За його словами, на зустрічах із західними партнерами обговорюється стратегія не лише збереження залишків української спадщини, а й повернення тих культурних цінностей, що залишилися на окупованих територіях.

  • На війні загинув Сергій Павліченко, відомий майстер народних музичних інструментів та лірник, який брав участь у створенні фільму “Довбуш”. Він загинув на Покровському напрямку, захищаючи Україну від російської агресії.
  • Захищаючи Україну, загинув оперний співак та актор, заслужений артист України Ігор Воронка.
  • На війні загинув військовий, артист і митець Артур Сніткус. 36-річний чоловік був представником українського квір-андеграунду, чиєю “іконою” його називали.
  • На російсько-українській війні загинув військовий фотограф Арсен Федосенко. Він загинув внаслідок російського обстрілу КАБами на фронті.

Станом на 16:00 в суботу, 21 вересня, по всій лінії фронту від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 81.  

В МЗС України заявили, що за даними української розвідки, Росія готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, зокрема по відкритих розподільчих пристроях АЕС та підстанціях передачі.

Сьогодні, 21 вересня, Генеральний штаб ЗСУ підтвердив ураження двох арсеналів ворога на території РФ.

Виявлено докази причетності Росії до атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста, що сталася 12 вересня в Донецькій області.

Новопризначений міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький повідомив, що вже 123 українські митці загинули на полі бою, захищаючи Україну.