МЗС попередило про підготовку Росією ударів по критичних об’єктах ядерної енергетики

Джерело: заява Андрія Сибіги

Напередодні зими РФ готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, заявив міністр закордонних справ країни Андрій Сибіга, посилаючись на інформацію від української розвідки. Мова про відкриті розподільні пристрої АЕС та підстанції передачі, які необхідні для безпечної роботи атомної енергетики, пояснив він.

Ураження цих об’єктів створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки. Відповідну інформацію українські спецслужби вже надали партнерам. Поінформовано також МАГАТЕ, – повідомив глава МЗС.

Сибіга зазначив, що Росія — єдина країна, яка захопила атомну станцію в Європі та використовує це для шантажу. Також він нагадав, що українська формула світу містить пункт про забезпечення радіаційної та ядерної безпеки.

Ми закликаємо всі міжнародні організації та держави, котрі поважають Статут ООН, запобігти сценарію країни-терориста, — звернувся до світової спільноти міністр.

Зауважимо, Росія змінила тактику бомбардування української енергетичної інфраструктури, і тепер намагається вивести з ладу три атомні електростанції. Вони зараз забезпечують більш ніж половину виробництва електрики в країні, і їхня втрата означатиме підрив економіки. Зокрема з цієї причини адміністрація президента США Джо Байдена всерйоз почала обговорювати скасування заборони на удари далекобійними західними ракетами по об’єктах у Росії.

До повномасштабного вторгнення в Україні працювало чотири АЕС, проте у 2022 році Запорізька, найбільшу атомну станцію в Європі, захопили росіяни. Спільно три станції генерують 55% електроенергії.

Загалом внаслідок обстрілів ракетами та дронами зруйновано 9 ГВт потужностей – близько половини пікового зимового споживання.

Нині під прицілом Росії опинилися ключові підстанції, що подають електрику: АЕС у Рівному, Хмельницькому та Южноукраїнську.

Додамо, раніше повідомляли, що згідно з даними “Енергоатому” за останні кілька тижнів поруч з атомними електростанціями України зафіксовано рух понад 70 російських БпЛА та понад 30 ворожих крилатих ракет.

У Центрі національного спротиву повідомили, що президент РФ Володимир Путін видав указ, котрий передбачає “соціальні гарантії” тим росіянам, які переїдуть на тимчасово окуповані території України. 

У ніч на 23 вересня російські війська атакували  Запоріжжя. Згідно з інформацією голови Запорізької ОВА Івана Федорова, поранення дістали п’ятеро осіб.

Над Балтійським морем 20 і 21 вересня виявили шість російських винищувачів без увімкнених транспондерів. Латвія підняла в небо літаки Eurofighter для їхнього супроводу.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 22 вересня. З початку доби відбулося 121 бойове зіткнення, противник завдав один ракетний (2 ракети), 52 авіаційних удари (зокрема, задіяв 71 КАБ) та 625 ударів дронами-камікадзе, здійснив більше ніж 3900 обстрілів позицій наших військ.

Глава Міноборони Рустем Умєров повідомив, що станом на сьогодні Україна у змозі закупити понад мільйон дронів, тоді як власні спроможності виробництва оцінюються в декілька мільйонів.