Боронячи Україну на фронті, загинув поет Тарас Ілля

Джерело: виконавча продюсерка Громадського радіо Ана Море/Фейсбук

На фронті загинув український поет, військовослужбовець Тарас Ілля на псевдо “Генерал” – син поетів Валентини Отрощенко та Валерія Іллі. До Сил оборони доєднався кілька місяців тому.

Тарас Ілля — випускник Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, мобілізований до українського війська наприкінці червня 2024.

Поет, лауреат премії імені Олеся Гончара 2013 року за збірку поезій “Коріння океану”. Належав до фанатського руху “Динамо” Київ.

Поховання героя відбудеться 24 вересня на Алеї героїв на Лісовому кладовищі у Києві. О 14:20 – зал прощання на Лісовому кладовищі.

Мати: Валентина Отрощенко — поетеса, членкиня Національної спілки письменників України з 1991 року. Авторка поетичних збірок “Віра” та “В зозулиній тиші”. Її твори увійшли до кількох антологій, зокрема “Шістдесят поетів шістдесятих років” та “Слово благовісту”.

Батько: Валерій Ілля (1939 — 2005 рр.) — поет та есеїст, представник Київської школи поезії, лауреат літературної премії імені Василя Симоненка. Автор збірок “За туманами ковалi”, “Сварга”, “Розширеними очима”.

23 вересня, боронячи Україну на фронті, під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець ССО, Геннадій Керничний.

Пенсильванія допоможе у відбудові Запорізької області, зокрема у відновлення енергетичної інфраструктури. Відповідну угоду уклали начальник Запорізької ОВА Іван Федоров і губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро.

Данія виділить Україні 19,4 млн доларів на відновлення енергетичної інфраструктури після масових російських атак.

Кампанія тиску з боку Дональда Трампа та його республіканських союзників, спрямована на зміну виборчого законодавства у штаті Небраска, зазнала значного удару. У понеділок, 23 вересня, сенатор штату Майк МакДоннелл заявив, що не підтримає спробу скасувати 30-річний закон, який передбачає розподіл голосів виборців за округами конгресменів, а не за принципом “переможець забирає все”.

Президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, котрий активно виступає на підтримку України, зауважив, що Київ має погодитися з тим, що деякі території можуть залишатися під контролем Росії, принаймні “тимчасово”.