У Нідерландах «прощальна вечірка» Рютте коштувала близько €150 тисяч – ЗМІ

Джерело: RTL Nieuws

Неформальний захід Марка Рютте у Гаазі наприкінці серпня коштував в п’ять разів більше, ніж дозволено для так званої “прощальної вечірки” для міністра або держсекретаря Нідерландів.

“Прощальна вечірка для колишнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте виявилася дуже дорогою. Загалом це коштувало близько 150 000 євро, тоді як прощальний вечір для міністра чи держсекретаря має коштувати близько 30 000 євро. Це видно з облікових записів, які отримала редакція RTL Nieuws”, – йдеться у повідомленні.

За даними видання, на захід було запрошено близько 1400 гостей – колишніх колег експрем’єра, політиків і журналістів.

Загалом за захід заплатили понад 145,6 тисячі євро. Зокрема кошти витратили на декорації, кейтеринг, виступ гурту та на регулювальників дорожнього руху. Такі дані телеканал отримав, зробивши підрахунки, згідно з отриманими чеками після поданих запитів.

Також у Рютте був прощальний захід у будівлі міністерства загальних справ, яке очолює прем’єр-міністр Нідерландів за сумісництвом. Витрати на цю вечірку склали 5442,27 євро.

Як зауважили в агенції, витрати на урочистості були в п’ять разів вищими, ніж дозволено для прощальної вечірки для міністра або держсекретаря Нідерландів – 30 тисяч євро. Інші міністерства, які влаштовували “прощальні заходи”, не вийшли за межі цих витрат.

У міністерстві загальних справ Нідерландів на запит телеканалу зазначили, що Рютте пропрацював прем’єром 14 років і за цей час не мав жодної вечірки.

“За 14 років він працював з багатьма людьми, як у міністерстві загальних справ, так і за його межами. Саме тому було обрано дві окремі прощальні зустрічі: внутрішня прощальна зустріч у міністерстві загальних справ для нинішніх співробітників, і широке прощання для 1400 гостей”, – пояснили у відомстві.

Учені з Sandia National Laboratories випробували новий спосіб захисту Землі від астероїдів за допомогою вибуху рентгенівських променів.

Станом на вечір 24 вересня кількість постраждалих внаслідок російського обстрілу Харкова зросла до 34 осіб.

Виконавчий комітет Одеської міської ради опублікував список з 19 архітектурних пам’яток, які планують демонтувати, зокрема, ті, що містять символіку російської імперської політики. 

24 вересня міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що відновлення асигнувань на дорожній фонд у 2025 році сприятиме фінансуванню ремонту доріг та погашенню попередніх боргів.

Підозрюваний у спробі замаху на кандидата в президенти США Дональда Трампа, Раян Веслі Раут, раніше написав листа, в якому зізнався про наміри вбити колишнього главу Білого дому.