Яєчний замах на Януковича: рівно 20 років тому стався відомий інцидент

Джерело: Букви

Рівно 20 років тому, 24 вересня 2004 року, в Івано-Франківську у тодішнього кандидата в президенти Віктора Януковича жбурнули яйце. 

Такий “напад” здійснив студент Прикарпатського університету й влучив політику в груди.

Тоді Янукович нібито знепритомнів і його госпіталізували. Згодом він заявив, що дістав “черепно-мозкову травму”.

Відтак  інцидент сильно вплинув на рейтинги Януковича як кандидата в президенти. Студента економічного факультету Прикарпатського університету, хоча намагалися, але не притягнули до кримінальної відповідальності. Пізніше Дмитро Романюк згадував подію як “смішний, але примітивний вчинок”.

Інцидент отримав широкий розголос у медіа, зокрема в іноземних ЗМІ, та став предметом обговорення в суспільстві.

В Баренцовому морі 12 вересня  російський військовий корабель “Адмірал Левченко” здійснив попереджувальний вогонь по норвезькому рибацькому судну.

Російський священник Іоанн Бурдін, якому заборонили проводити богослужіння через критику війни в Україні, засудив “братовбивство” у своїх проповідях, посилаючись на біблійні заповіді. У 2022 році він висловився проти вторгнення, заявивши, що християни не можуть мовчати, коли “брат вбиває брата”, і звинуватив владу Росії у кровопролитті.

У 2027-2029 роках в Україні планують запровадити дванадцятирічне навчання та два типи навчання у старшій школі. Після 9 класу учні зможуть обрати між академічним і професійним напрямами.

Неформальний захід Марка Рютте у Гаазі наприкінці серпня коштував в п’ять разів більше, ніж дозволено для так званої “прощальної вечірки” для міністра або держсекретаря Нідерландів.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель 8 жовтня виступить у Європарламенті з промовою “Відкат демократії та погрози політичному плюралізму в Грузії”.