Найбільше зачепила історія хлопчика 5-6 років: загиблий воїн Керничний про звільнення Бучі

Джерело: Анастасія Береза

Журналістка Анастасія Береза поділилась дописом про 27-річного Геннадія Керничного – воїна ССО з позивним “Вікінг” – який загинув 23 вересня 2024 року. Керничний був одним із тих, хто звільняв від росіян Бучу.

Журналістка пригадала розповідь “Вікінга” саме про звільнення Бучі. Воїн розповідав, що коли захисники зачистили частину міста і приїхали до центральної будівлі, там було багато мешканців.

“Найбільше мене зачепила та вразила історія хлопчика 5-6 років у Бучі. Як зараз пам’ятаю, його звали Владик”, – розповідав Керничний.

Він пригадав, як хлопчик взяв його за руку, аби щось показати.

“Я думав він зараз покаже якісь міни, снаряди. Привів на свій двір біля будинку, хлопчик подивився на мене і пальчиком показав на одну з могил, зазначивши, що там його мама. Це дуже вразило тоді. Такі історії породжують лють проти жорсткого ворога”, – розповідав загиблий воїн.

Анастасія Береза нагадала, що хлопчик – це Владислав Драгун. Його мама, Марина Наумець, померла уві сні в підвалі у Бучі на початку вторгнення, а його фото біля її могили стало відомим на весь світ.

Керничний приєднався до лав ЗСУ ще наприкінці 2014 року. Пройшов бої у Дебальцевому, Мар’янці, Зайцево, Щастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам’яті спецпризначенця ССО на псевдо «Вікінг»

З перших днів повномасштабного вторгнення, Керничний захищав Київщину, далі Харківщину, Донеччину, і, зрештою, дістався Курщини. Брав участь в обороні Макарова, Лютіж, Козаровичі, штурмі і зачистці Мощуна, Ірпеня, Бучі, Гостомеля. Харківський напрямок: оборона, штурм і звільнення Прудянка, Супівка, Кочубеївка та ін. Бої за Донецьк. Штурм і звільнення Ямполя, оборона і штурм Вуглегірської ТЕЦ, Новолуганське, Мала Миколаївка, Одрадівка, Кліщіївка, Іван Град, Опитне. У місті Бахмут перебував десять місяців. Під час виконання завдань особисто організовував розвідувальні операції та здійснював проведення розвідки вихідних районів, маршрутів руху військ.

Нагороджений орденом “За мужність” II-III ступеня, “За військову службу Україні”, “За пролиту кров в боях за Україну”, “За взірцевість” II-III ступеня, “Іду на ВИ” І ступеня, “За воїнську доблесть”, “Воля і мужність”, “За оборону рідної держави”, “Учасник АТО”, “Учасник ООС”, “За оборону Мар’янки”, відзнака командуючого ОТУ “Південь”, нагородна зброя Glock 17, Орден Покрови Козацтва.

  • 23 вересня, боронячи Україну на фронті, під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець ССО, Геннадій Керничний.

В Баренцовому морі 12 вересня  російський військовий корабель “Адмірал Левченко” здійснив попереджувальний вогонь по норвезькому рибацькому судну.

Російський священник Іоанн Бурдін, якому заборонили проводити богослужіння через критику війни в Україні, засудив “братовбивство” у своїх проповідях, посилаючись на біблійні заповіді. У 2022 році він висловився проти вторгнення, заявивши, що християни не можуть мовчати, коли “брат вбиває брата”, і звинуватив владу Росії у кровопролитті.

У 2027-2029 роках в Україні планують запровадити дванадцятирічне навчання та два типи навчання у старшій школі. Після 9 класу учні зможуть обрати між академічним і професійним напрямами.

Неформальний захід Марка Рютте у Гаазі наприкінці серпня коштував в п’ять разів більше, ніж дозволено для так званої “прощальної вечірки” для міністра або держсекретаря Нідерландів.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель 8 жовтня виступить у Європарламенті з промовою “Відкат демократії та погрози політичному плюралізму в Грузії”.