У Лівані майже повномасштабна війна – Жозеп Боррель

Джерело: Reuters

Ескалація між Ізраїлем і ліванським збройним угрупованням “Хезболла” є майже повноцінною війною. Про це заявив глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель.

“Ця ситуація – надзвичайно небезпечна і викликає занепокоєння. Я можу сказати, що ми знаходимося майже в стані повномасштабної війни. Якщо це не військова ситуація, то я не знаю, як це можна назвати”, – сказав він, посилаючись на зростання кількості жертв серед цивільного населення та інтенсивність військових ударів.

Боррель повідомив, що спроби зменшити напруженість тривають, але найгірші побоювання Європи щодо розширення конфлікту стають реальністю.

Він підкреслив, що цивільні особи страждають, і що потрібні всі можливі дипломатичні зусилля, щоб уникнути повномасштабної війни.

Нагадаємо, минулого тижня під час скоординованих атак у Лівані було знищено пейджери та рації, що належали Хезболлі, що призвело до загибелі 39 осіб і поранення понад 3000 людей. Ліван та Хезболла звинувачують Ізраїль у здійсненні цих атак, проте президент Ізраїлю Іцхак Герцог заперечив причетність спецслужб країни до підриву пейджерів. Глава країни заявив, що ліванське угруповання має чимало ворогів.

Іран посилює заходи безпеки на своїх ядерних і ракетних об’єктах, зокрема після торішніх спроб Ізраїлю підірвати іранську ракетну програму.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна має бути спроможною відповісти на загрози, що походять від її супротивників, тому їй потрібно й надалі зміцнювати свій військовий потенціал, а також модернізувати армію.

Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один з проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.

Більшість українських військовослужбовців – це люди, які й до повномасштабної війни займали активну громадянську позицію….

Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ “Конверс Лінк” (мережа АЗС KLO) на 5,2 млн грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Американська акторка й співачка Дженніфер Лопес зіграла у біографічному фільмі про реслінг “Нестримний”.