Вчені виростили вимерлий вид дерева, згаданий у Біблії, з 1000-річного насіння

Джерело: Communications Biology

Міжнародна група вчених з Ізраїлю, Швейцарії, США та інших країн відродила вимерле дерево, яке згадується в Біблії, проростивши насіння віком близько 1000 років.

Як зазначається, дослідникам знадобилося майже 14 років, щоб виростити нову рослину. Зокрема насіння висадили у 2010 році, більш ніж через 20 років після того, як воно було знайдене наприкінці 1980-х. Екземпляр, що отримав назву Sheba, зараз сягає близько 3 метрів у висоту.

Згідно в аналізом, насінина, з якої проросла рослина, датується періодом між 993 і 1202 роками нашої ери. Вона, ймовірно, збереглася з нині вимерлої популяції дерев, що існувала в Південному Леванті, регіоні, що включає сучасні Ізраїль, Палестину та Йорданію, і є першим екземпляром такого роду, знайденим там.

За словами вчених, цей дорослий екземпляр може бути джерелом біблійного “tsori” – смолистого екстракту, що асоціюється зі зціленням у книгах Буття, Єремії та Єзекіїля. Ця речовина пов’язана з історичним регіоном Ґілеад, який знаходиться на схід від річки Йордан між річкою Ярмук і північним кінцем Мертвого моря.

СкриншотАналіз вчених показав, що Sheba має безліч лікувальних властивостей, що разом з іншими факторами — включаючи розташування в північній Юдейській пустелі, де було знайдено насіння — дозволяє припустити, що це дерево може бути джерелом біблійного tsori.

Хімічний аналіз листя і смоли Sheba засвідчив, що дерево багате на пентациклічні тритерпеноїди, які є біологічно активними сполуками з протизапальними та протираковими властивостями.

Окрім того, в листі та стеблах виявлено високий вміст сквалену — природної маслянистої речовини з антиоксидантними властивостями.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 137 бойових зіткнень.

Литовські парламентарі мають намір ухвалити рішення про заборону працівникам, котрі мають доступ до секретної інформації, виїжджати до недружніх зарубіжних країн.

Президент Чехії Петр Павел прокоментував обурення МЗС України стосовно його зауваження щодо “реалістичних сценаріїв” завершення війни і що Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими окупованими раніше українськими територіями.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна має бути спроможною відповісти на загрози, що походять від її супротивників, тому їй потрібно й надалі зміцнювати свій військовий потенціал, а також модернізувати армію.

Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один з проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.