Президент Ірану заявив, що «ніколи не схвалював» російське вторгнення в Україну

Джерело: Alarabiya

Іран прагне переговорів із Заходом у зв’язку зі звинуваченнями в постачанні Росії балістичних ракет, заявив іранський президент Масуд Пезешкіян. Він вкотре наголосив, що Тегеран не постачав Москві ці боєприпаси,

Глава держави додав, що іранська сторона, мовляв, “ніколи не підтримувала” російську агресію проти України.

Ми готові сісти з європейцями та американцями за стіл переговорів. Ми ніколи не схвалювали російську агресію проти України, — заявив іранський президент журналістам під час своєї участі у Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

6 вересня The Wall Street Journal повідомило, що Іран передав Росії кілька сотень балістичних ракет малої дальності. Згідно з інформацією The Times, мова про 200 ракет Fateh-360, які доставили в один з каспійських портів 4 вересня. Ахмад Бахшаєш Ардестані, член іранського парламенту та комітету з національної безпеки та зовнішньої політики, підтвердив постачання. Він зазначив, що Тегеран змушений обмінювати ракети на сою та пшеницю. Він додав, що Іран вже передає ракети “Хезболлі”, ХАМАСу та “Хашд аш-Шаабі”, тому не бачить проблеми у їхніх постачаннях Росії.

За передачу ракет США та Європа запровадили нові санкції проти Ірану, торкнувшись іранських компаній та фізичних осіб, котрі беруть участь у військових постачаннях, а також авіакомпанію Iran Air.

21 вересня стало відомо, що Іран, передавши Росії ракети Fateh-360, не надав мобільних пускових установок, необхідних для їх запуску. Експерти припустили, що Тегеран у такий спосіб намагається залишити собі простір для маневру у переговорах із західними країнами з питань “зниження напруженості”.

Японські винищувачі вперше задіяли інфрачервоні засоби протидії під час перехоплення російського літака Іл-38, який порушив повітряний простір країни.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 137 бойових зіткнень.

Президент Чехії Петр Павел прокоментував обурення МЗС України стосовно його зауваження щодо “реалістичних сценаріїв” завершення війни і що Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими окупованими раніше українськими територіями.

Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один з проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.

Більшість українських військовослужбовців – це люди, які й до повномасштабної війни займали активну громадянську позицію….