Яскраву комету можна буде побачити без телескопа вперше за 80 000 років

Джерело: LiveScience

Астрономи розповіли, що комету C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) буде видно в годину перед сходом Сонця чотири ранки поспіль цього тижня.

Очікується, що C/2023 A3 досягне піку яскравості в п’ятницю, 27 вересня, коли вона досягне перигелію, найближчої точки до Сонця на своїй передбачуваній 80 000-річній орбіті.

Спостерігачі за небом у Північній півкулі зможуть побачити комету в декількох градусах над східно-південно-східним горизонтом приблизно за 30 хвилин до сходу сонця між п’ятницею 27 вересня і середою 2 жовтня.

За словами астрономів, ідеальні ранки для її спостереження включають неділю 29 вересня і понеділок 30 вересня, коли до C/2023 A3 приєднається ніжний спадний півмісяць.

При цьому експерти зауважили, хоча C/2023 A3 можна побачити неозброєним оком, комети можуть бути непостійними і важко передбачуваними, тому, можливо, варто мати гарний бінокль для спостереження за зірками або невеликий телескоп, щоб поліпшити вигляд.

Зазначається, що, дивлячись на комету, ви маєте побачити значний пиловий хвіст – наслідок того, що пил і лід, які складають комету, злегка тануть у міру наближення до Сонця. Наскільки яскравою вона стане, залишається загадкою, хоча деякі астрономи передбачають, що вона може бути такою ж яскравою, як 20 найяскравіших зірок на нічному небі.

До 30 вересня C/2023 A3 зникне у світлі світанку для тих, хто перебуває в середніх північних широтах, але будь-хто, хто перебуває близько до екватора, все ще зможе побачити C/2023 A3 до 2 жовтня. Після цієї дати комета загубиться в сонячному сяйві, і знову її вдасться побачити на нічному небі Північної півкулі близько суботи, 12 жовтня, коли вона буде в найближчій точці до Землі. Потім вона розташується близько до західного горизонту. Після цього C/2023 A3 поступово зникне з поля зору.

Медична благодійна організація “Лікарі без кордонів” (MSF) тестує систему зі штучним інтелектом для розпізнавання змій у Південному Судані, використовуючи базу даних із 380 000 зображень для ідентифікації отруйних видів.

У Нідерландах уряд заборонив телефони, планшети та ноутбуки під час засідань та офіційних зустрічей з міркувань безпеки.

Північноєвропейським державам запропонували приєднатися до проєкту “Північна бригада” під час нещодавнього візиту заступника міністра оборони з питань європейської інтеграції Олександра Балануци до Норвегії та зустрічі із держсекретаркаю норвезького Міністерства оборони Анн Марі Аанеруд.

З понад 2300 неповнолітніх, які проживали поблизу Костянтинівки на Донеччині станом на кінець серпня, залишилось близько 700.

Кінокомпанія Paramount Pictures показала другий трейлер історичного фільму “Гладіатор 2”.