У Китаї зник провідний економіст, який критикував Сі Цзіньпіна у закритому чаті

Джерело: The Guardian

Чжу Хенпен – один з провідних економістів Китаю який працював в урядовому аналітичному центрі – зник після того, як йому винесли дисциплінарне покарання за критику президента КНР у закритому чаті.

55-річний Хенпен залишав зневажливі зауваження про економіку Китаю та, ймовірно, про лідера КНР Сі Цзіньпіна у закритій групі WeChat. Згодом у квітні економіста затримали та почали щодо нього перевірку.

Хенпен працював у Китайській академії соціальних наук (Cass) понад 20 років, а останніми роками був заступником директора Інституту економіки та директора Центру досліджень державної політики.

Повідомляється, що саме у квітні Хенпена востаннє бачили на публіці, коли він виступав на заході, організованому китайським виданням Caixin.

Намагання ЗМІ зв’язатись з ним залишаються безрезультатними. У Cass також не відповідають на запит про Хенпена.

Цього місяці ЗМІ Гонконгу писали про кадрові перестановки в Інституті економіки. Там, зокрема, згадали й про звільнення економіста, а також директора та секретаря. Натомість згодом стало відомо, що директор та секретар отримали нові посади, тоді як про Чжу Пенхена – жодної інформації.

Cass – провідний аналітичний центр КНР, який підпорядковується китайському кабінету Комуністичної партії Китаю (КПК). Він тривалий час був впливом політичним радником та іноді писав відносно відверті аналізи. Однак в умовах правління Сі, критика КПК та його керівництва вважається несхвальною і за неї можуть покарати.

Раніше китайські вчені розповідали про зростання страху серед представників їхньої професії щодо того, чи можна повідомляти та обговорювати негативні економічні оцінки і соціальні та політичні ситуації у Китаї, через загрозу репресій.

Обговорення Сі як особистості, насамперед в інтернеті, ретельно відслідковується, відтак громадяни Китаю або не залишають коментарів з критикою, або пишуть їх розпливчасто чи зашифровано.

Про що писав Хенпен у закритому чаті достеменно невідомо. Деякі ЗМІ – зокрема Sing Tao Daily та The Wall Street Journal – писали, що економіст залишав повідомлення про центральну політику та нібито натякнув на “смертність Сі”.

  • Китай вперше з 1978 року підвищить пенсійний вік. План, схвалений законодавцями, передбачає поступове збільшення пенсійного віку: для чоловіків з 60 до 63 років, для жінок — з 50 до 55 (для звичайних працівниць) і з 55 до 58 років (для керівниць). Зміни набудуть чинності з 1 січня 2025 року.

Жінка, придбавши “розумні окуляри” від Meta, написала компанії лист, розкритикувала окуляри. Завдяки цьому їй через рік запропонували працювати над наступними моделями.

Розмова про роль соціально відповідального бізнесу в підтримці української мови та культури відбудеться 26 вересня…

На околицях Вугледара Донецької області російських військ нині немає, проте диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) намагаються прорватися до міста. Українські військові знищують ці спроби, не дозволяючи ворогу закріпитися.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в інтерв’ю NBC News заявив, що США та інші члени західного альянсу “не хочуть, щоб Україна була державою-членом”.     

Астрономи розповіли, що комету C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) буде видно в годину перед сходом Сонця чотири ранки поспіль цього тижня.