Дуда закликав «негайно втратитися», якщо Росія атакує українські АЕС

Джерело: PAP

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Захід має враховувати небезпеку нападу Росії на атомні електростанції в Україні, і якщо це  станеться, необхідно негайно втрутитися.

Раніше в президент Володимир Зеленський на Генасамблеї ООН повідомив, що Росія планує атаки на українські АЕС і має намір відключити ці об’єкти від національної енергомережі.

Якщо, не дай Бог, Росія спричинить ядерну катастрофу на одній із наших АЕС, радіація подолає державні кордони, і, на жаль, ці руйнівні наслідки можуть відчути різні країни, — попередив він.

Дуду, котрий перебуває з кількаденним візитом у США, журналісти запитали про слова Зеленського. Він нагадав, що досі Росія атакувала Запорізьку АЕС і залишки Чорнобильської АЕС. І додав, що “на щастя, ядерної катастрофи не було”.

Є ризик атак на інші електростанції – Рівненську чи Хмельницьку – і ми повинні це враховувати. Якщо будуть атаки, ми повинні будемо негайно втрутитися і викликати експертів, – зазначив Дуда.

З березня 2022 року Запорізьку атомну електростанцію незаконно утримують російські війська. У 2022 році Чорнобильська АЕС була під російською окупацією 35 днів.

Нещодавно Володимир Зеленський під час інтерв’ю ABC News повідомив, що Росія використовувала китайські супутники для знімків українських ядерних об’єктів, що створює загрозу можливих ударів по них.

Дмитро Гуменюк, військовослужбовець Державної прикордонної служби України, отримав біонічний протез руки після тяжкого поранення, яке сталося понад рік тому. Протез був оплачений громадською організацією «Фундація Течія», заснованою меценатом Олегом Кротом.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп на політичному зібранні у штаті Джорджія заявив, що в разі переобрання він “виведе Сполучені Штати з війни в Україні”.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США на чолі з лідером демократів та республіканців у сенаті Чаком Шумером і Мітчем Макконнеллом та ознайомив їх із ключовими пунктами плану перемоги.

Президент України Володимир Зеленський нібито розглядає можливість проведення виборів у 2025 році на тлі падіння його рейтингів. 

В Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин наразі зареєстровано 55 тисяч осіб, більшість з яких – військовослужбовці. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.