Бюджетні програми з соцзахисту ветеранів виконано менше, ніж на 20% – Рахункова палата

Джерело: Рахункова палата

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська розповіла про значне недовиконання шести бюджетних програм у сфері соціального захисту ветеранів, де рівень виконання за вісім місяців 2024 року становив лише 17,7% запланованого.

Зокрема, йдеться про видатки на:

  • формування позитивного образу ветеранів, виготовлення бланків посвідчень та нагрудних знаків, розвитку ветеранського руху, вшанування пам’яті – 2,6% плану;
  • ментальну, спортивну, фізичну, психологічну реабілітацію та професійну адаптацію – 3,7%;
  • створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища – 9,4%.

Крім того, за цей же період не виконано окремі соціальні програми:

  • на розвиток системи соціальних послуг витрачено лише 9,1% (102,7 млн грн замість 1028,7 млн грн);
  • на страхові виплати медпрацівникам внаслідок COVID-19 – 25,8% (10,1 млн грн замість 39,1 млн грн);
  • другий рік поспіль не реалізовано послуги соціального супроводу військовослужбовцям та їх сім’ям у військових частинах (підрозділах) ЗСУ.

Попри незначне зменшення видатків на соціальний захист у бюджеті України на 2025 рік, їх частка залишиться високою (10,7%). Загалом видатки на соціальну сферу становлять майже пів трильйона гривень, що є найбільшими після витрат на безпеку, оборону та обслуговування державного боргу.

У проєкті Закону соціальні гарантії залишилися на рівні 2024 року. Майже 90% видатків на соціальний захист (420,7 млрд грн) заплановано для фінансування 12 бюджетних програм Мінсоцполітики.

Водночас є сумніви щодо повного задоволення потреб Мінсоцполітики у видатках на соцзахист осіб з інвалідністю на 2025 рік (7,2 млрд грн), зокрема, у забезпеченні військовослужбовців протезами, особливо підвищеної функціональності. Показники затрат передбачають забезпечення цими виробами лише учасників АТО.

  • Цьогоріч уряд виділив 5,7 млрд на придбання житла ветеранам. Грошову компенсацію отримають майже 2500 осіб.
  • 22 серпня на Міжнародному ветеранському форумі “Україна. Ветерани. Єдність” міністр оборони України Рустем Умєров анонсував запуск мережевого мобільного застосунку для ветеранів “Ветеран+”.
  • Уряд України запустив пілотний проєкт із протезування зубів ветеранам. Держава компенсуватиме витрати медичним закладам на лікування через Національну службу здоров’я України.
  • У Міністерстві охорони здоров’я зауважили, що часом рішення звернутися до психолога, психотерапевта чи психіатра не даються легко. У відомстві надали поради, як спонукати ветеранів звернутися по необхідну допомогу.
  • Міністерство оборони України розпочало пілотний проєкт з реабілітації військовослужбовців, основним завданням якого є створення ефективного реабілітаційного простору за участі цивільних та військових закладів охорони здоров’я, соціальних служб та органів місцевого самоврядування.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 27 вересня, на даний час по всій лінії фронту відбулося 170 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках. Також ворог активний на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках.

З тимчасово окупованих територій вдалось повернути дев’ять дітей та 20-річного хлопця з братом.

Наступного року НАТО створить нове сухопутне командування поблизу кордону з Росією у Фінляндії, якому буде доручено керувати операціями сухопутних сил альянсу в Північній Європі в разі війни.

Голова Рахункової палати України Ольга Піщанська наголосила, що бюджет на наступний рік спрямовано на фінансування безпеки й оборони України і є “бюджетом війни”.

Завершилась зустріч Президента України Володимира Зеленського та кандидата у президенти США Дональда Трампа у п’ятницю, 27 вересня, в Нью-Йорку.