Помічник Орбана заявив, що у випадку вторгнення РФ в Угорщину його країна б не захищалась

Джерело: Reuters 

Головний помічник глави угорського уряду Балаж Орбан викликав шквал критики після заяви, що у випадку вторгнення Росії в Угорщину вона б не стала захищатись, як Україна.

Таку думку Балаж Орбан висловив цього тижня в інтерв’ю Mandiner. Він заявив, що Президент України Володимир Зеленський зробив помилку, коли 24 лютого 2022 року вирішив чинити супротив повномасштабному російському вторгненню.

Він аргументував це тим, що боротьба України призвела до великої кількості жертв.

“Беручи до уваги 1956 рік, ми б, ймовірно, не зробили того, що зробив президент Зеленський два з половиною роки тому, оскільки це безвідповідально. Ми бачимо, що він привів свою країну до оборонної війни, втрачено багато життів і втрачено території”, – сказав Балаж Орбан.

Він додав, що Україна сама вирішує, як їй діяти, “але якби вона запитала нас, ми б не рекомендували цього, ґрунтуючись на тому, що сталось у 1956 році”.

На заяву свого помічника вже зреагував і Віктор Орбан. Виступаючи по національному радіо, угорський прем’єр сказав, що у таких делікатних питаннях потрібно бути “дуже обережним та чітким”.

“Зараз мій політичний директор зробив неоднозначну заяву. Це є помилкою, оскільки наша спільнота постала на основі революції 1956 року, виросла з неї”, – сказав Віктор Орбан.

Він додав, що Угорщина “завжди захищатиме себе”.

Заява Балажа Орбана також викликала критику з боку угорської опозиції. Зокрема провідний опозиціонер Петер Мадьяр у соцмережі написав, що Балажу Орбану “немає місця у суспільному житті після його скандальних та зрадницьких коментарів”. Він додав, що своїми словами Балаж Орбан “принизив пам’ять тисяч угорських борців за свободу”.

Після скандалу Балаж Орбан на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що його слова “навмисне неправильно тлумачать”.

Як відомо, 23 жовтня 1956 року в Угорщині почалось антирадянське повстання, яке жорстко придушила Радянська армія.

Російський безпілотник, можливо, порушив національний повітряний простір Румунії на “дуже короткий період менш ніж три хвилини” вночі під час атаки на Україну, повідомило міністерство оборони Румунії в п’ятницю, 27 вересня.

Президент України Володимир Зеленський та кандидат у президенти США Дональд Трамп зустрілися у п’ятницю, 27 вересня, в Нью-Йорку у Trump Tower.

26 вересня у Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, охоплює переважно…

Галина Глобчаста, староста сіл Макіївки та Греківки, у березні-квітні 2022 року опинилася в окупації. Через її патріотизм Галина стала мішенню для окупантів, які викрали, катували її в школі, де вона працювала. Зрештою їй з чоловіком вдалося втекти.

У Нью-Йорку хочуть зменшити народжуваність щурів, вводячи гризунам протизаплідні засоби.