Заяви Китаю про мир в Україні «не збігаються з діями» – Держсекретар США

Джерело: Reuters

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ КНР Ван Ї обговорив підтримку Китаєм оборонної промисловості Росії, зазначивши, що китайські розмови про мир в Україні не відповідають реальним діям.

На пресконференції держсекретар Блінкен зазначив, що близько 70% верстатів та 90% мікроелектроніки, які імпортує Росія, надходять з Китаю та Гонконгу, що допомагає Москві виробляти ракети, бронетехніку та боєприпаси для війни проти України.

“Тож коли Пекін каже, що, з одного боку, він хоче миру, хоче бачити припинення конфлікту, а з іншого боку, дозволяє своїм компаніям здійснювати дії, які фактично допомагають Путіну продовжувати агресію, це не збігається з дійсністю”, — заявив Блінкен.

Ван Ї своєю чергою сказав, що Китай завжди підтримував ідею досягнення миру через дипломатичні переговори.

“Сполучені Штати повинні припинити оббріхувати і підкидати докази проти Китаю, накладати санкції без розбору і використовувати його (конфлікт) для створення і заохочення конфронтації між різними таборами”, — сказав Ван Ї.

  • Китай і Бразилія в п’ятницю, 27 вересня, продовжили зусилля щодо свого плану припинення війни Росії в Україні, попри те, що Президент України Володимир Зеленський відхилив цю ініціативу як таку, що відповідає інтересам РФ.
  • Президент РФ Володимир Путін заявляв, що Китай, Індія і Бразилія можуть стати посередниками у перемовинах між Росією та Україною.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.

26 вересня в Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, зосереджується переважно…

Німецькі митники ліквідували нелегальний онлайн-сервіс, що транслював заборонені російські телеканали, зокрема RT (Russia Today – ред.) та “Россия 1”.

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив, що кількість жертв російського удару по будівлі поліції в Кривому Розі 27 вересня зросла до чотирьох.

Сьогодні вранці російські війська повторно вдарили по Сумах, коли на місці вже були поліцейські. Внаслідок атаки загинув полковник поліції Ігор Поладич, начальник сектору кадрового забезпечення Сумського районного управління поліції.