США оголосили про завершення військової місії в Іраку

Джерело: Reuters

Військова місія коаліції на чолі з США в Іраку завершиться до вересня 2025 року, після чого відбудеться перехід до двостороннього безпекового партнерства, йдеться в спільній заяві США та Іраку.

Наразі в Іраку перебувають близько 2 500 американських військових і 900 в Сирії, в рамках коаліції, створеної для боротьби з Ісламською державою. У заяві не зазначено, скільки військових залишать Ірак і з яких баз.

На брифінгу з журналістами в п’ятницю високопоставлений американський чиновник заявив, що цей крок не є виведенням військ, і відмовився повідомити, чи будуть взагалі виведені війська з Іраку.

“Я просто хочу підкреслити, що це не виведення військ. Це перехід від коаліційної військової місії до розширених американо-іракських двосторонніх відносин у сфері безпеки”, – сказав він.

Прем’єр-міністр Іраку Мохаммед Шиа ас-Судані розпочав переговори з Вашингтоном у січні щодо скорочення американських військ. Він підкреслив, що, хоча цінує їхню допомогу, війська США часто стають мішенню та призводять до нестабільності.

Згідно з угодою, сотні військових залишать Ірак до вересня 2025 року, а решта — до кінця 2026 року. Коаліційні сили планують вивестися з авіабази Айн аль-Асад та значно зменшити свою присутність у Багдаді. Проте американські та інші війська коаліції залишаться в Ербілі.

Офіційні особи повідомили, що місія США в Сирії триватиме.

  • Військові США та Іраку розпочали спільний рейд проти бойовиків ІДІЛ у західній пустелі Іраку, ліквідувавши 15 бойовиків. Під час рейду семеро американських військових зазнали поранень.

“Хезболла” опублікувала заяву, в якій підтвердила смерть свого лідера Хасана Насралли. Це поклало край його 32-річному перебуванню на посаді лідера угруповання.

Євросоюз рекомендує авіакомпаніям уникати повітряного простору Лівану та Ізраїля протягом найближчого місяця.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.

26 вересня в Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, зосереджується переважно…

Власник єдиного кінотеатру в Кастельветрано, рідному місті босу мафії Коза Ностра Маттео Мессіни Денаро, відмовився показувати фільм про його життя.