В Києві через «облагородження» територій практично зникли горобці: чим це загрожує

Джерело: Київський еколого-культурний центр/Facebook

У Києві спостерігається різке зменшення чисельності горобців, яке сталося через косіння трави і “гламуризацію” столичних парків.

Цього року їхня кількість впала більш ніж у 50 разів. Це може викликати серйозні екологічні проблеми, адже зникнення цих птахів загрожує життю парків та садів у Києві.

“Без цих птахів шкідники знищать парки та сади. Немає горобців, значить для каштанової молі, яка знищує дерева і кущі, — справжнє роздолля. Адже саме через неї на листі з’являються руді плями”, – розповів еколог Володимир Борейко.

Головні причини зникнення горобців у Києві:

  • “Гламуризація” парків — вирубка старих дуплистих дерев ускладнює птахам пошук місць для гніздування.
  • Систематичне косіння трави — часті стрижки газонів і узбіч призводять до зменшення кількості комах, маленьких пташенят нічим годувати.

Екологи зауважили, що в 1950-х роках у Китаї горобців спеціально знищували, вважаючи їх шкідниками, які поїдали зерно. Люди били птахів палицями, внаслідок чого розмножилися гусениці, які знищили врожай. Ця катастрофа призвела до голоду, через який загинуло близько 20 мільйонів людей.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Служба безпеки України затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи АТ “Енергоатому”.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.