Внаслідок урагану в США загинули понад 50 людей, мільйони залишилися без світла

Джерело: The Guardian

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.

Президент США Джо Байден сказав, що голова Федерального агентства з управління надзвичайними ситуаціями (Fema) Діанна Крісвелл подорожує південно-східним регіоном, щоб оцінити збитки разом з іншими державними та місцевими посадовцями.

“Я глибоко засмучений загибеллю людей і руйнуваннями, спричиненими ураганом Хелен на південному сході… Моя адміністрація перебуває в постійному контакті з державними та місцевими посадовцями, щоб забезпечити громадам підтримку та ресурси, які їм потрібні”, — сказав він. 

За даними Наццентру спостереження за ураганами, Хелен є 14-м найпотужнішим ураганом у США, відколи ведуться спостереження та сьомим за потужністю, який обрушився на Флориду.

Джонатан Портер, головний метеоролог AccuWeather, оцінив збитки від шторму на суму від 95 до 110 мільярдів доларів, що потенційно робить цей шторм одним із найдорожчих у сучасній історії США.

Згідно з підрахунками Associated Press, Хелен наразі стала причиною щонайменше 52 смертей у Флориді, Джорджії, Північній Кароліні, Південній Кароліні та Вірджинії, включаючи пожежників, жінку та її одномісячних близнюків.

За даними PowerOutage, станом на полудень суботи трохи більше мільйона будинків і підприємств залишалися знеструмленими в Південній Кароліні, 750 000 — по всій Джорджії та 600 000 — у Північній Кароліні. Також сильно постраждали Флорида, Вірджинія, Огайо та Кентуккі.

Загроза подальших смертей і руйнувань зберігається, але ураган ослаб до посттропічного циклону з ризиком додаткових сильних опадів, що зменшуються, коли він рухається через долину Теннессі, згідно з Національним центром ураганів.

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.