Вперше в історії: у харківському метрополітені почала працювати машиністка

Джерело: заступниця голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Марія Мезенцева

У харківському метрополітені вперше в історії на посаді машиніста поїзда почала працювати жінка. Нею стала 25-річна Анастасія Мазуркова.

Вона зазначає, що жінка змогла отримати цю роботу після ухвалення у 2022 році Верховною Радою України закону, який дозволив жінкам працювати на підземних роботах.

У коментарі “Суспільне.Харків” Мазуркова розповіла, що з дитинства мріяла пов’язати своє життя з транспортом.

Анастасія Мазуркова – випускниця НТУ “ХПІ”. Після здобуття технічної освіти вона прийшла працювати в метро, спочатку на станції, а згодом вирішила освоїти професію машиніста.

“Я давно цікавилася транспортом, і після роботи на станції вирішила піти на курси машиніста. Це вже відбувалося під час повномасштабної війни”, — розповіла Анастасія.

За її словами, хоча робота машиніста є складною та потребує високої концентрації, колеги-чоловіки зустріли її з повагою. Мазуркова наголосила, що головне – це не руйнування стереотипів, а усвідомлення складності професії.

Підготовка машиніста включає пів року теоретичних занять та низку іспитів, після чого починається практична частина з наставником. Тільки після успішного складання всіх іспитів можна працювати самостійно.

Норвегія розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з Росією для підвищення рівня безпеки в країні. Уряд країни вивчає цей варіант як захід протидії можливому потоку біженців з Росії, що може виникнути в майбутньому.

Данія виділить Україні приблизно 4,2 мільярда данських крон (близько 629 мільйонів доларів США) на закупівлю зброї, виготовленої українською оборонною промисловістю.

Вночі на 29 вересня Сили оборони завдали ураження по арсеналу зберігання та модернізації ракетно-артилерійського озброєння російських окупантів, що біля селища Котлубань Волгоградської області, підтвердили у Генштабі.

У західнонімецькому місті Ессен поліція заарештувала 41-річного сирійця, якого підозрюють у вчиненні серії нападів та підпалі двох житлових будинків. Події сталися 28 вересня, а внаслідок цих інцидентів постраждало 31 особа.

У Волинській області, 28 вересня, сталася трагедія — дитина загинула після падіння у зерносховище в селі Майдан Ковельського району.