Комерційна забудова замість реабілітаційного центру — як влада Івано-Франківська знищує зелену зону міста

Софія Калан
журналістка

Дедалі частіше мережею ширяться новини про побиття військових або ветеранів війни. З останнього — на захисника та попередньо полоненого Андріана Волгіна група людей скоїла напад в Івано-Франківську. Причиною бійки стала позиція чоловіка стосовно не забудови зеленої частини міста, опоненти ж виступали — радикально за.

Момент нападу на активіста.

У матеріалі дізнаємось деталі нападу, розвиток кримінальної справи, як під прикриттям реабілітаційного центру плануються комерційні забудови та до чого тут міський голова Івано-Франківська — Руслан Марцінків.

Передумови: У серпні відбулася сесія Івано-Франківської міської ради. Тут презентували ескізний проєкт нового реабілітаційного центру для військових на місці зеленої зони довкола озера, і 25 депутатів місцевої ради підтримали оголошення інвестиційного конкурсу. Мешканці в день проведення засідання вийшли на акцію протесту.

Ескізний проєкт реабілітаційного центру, який презентували на сесії у серпні 2024 року виділений червоним, решта ділянки – зона забудови для бізнесу

Ескізний проєкт реабілітаційного центру, який презентували на сесії у серпні 2024 року виділений червоним, решта ділянки – зона забудови для бізнесу

Ця ділянка – суцільна зелена зона. Білим квадратом позначене місце, яке планують віддати під реабілітаційний центр, а далі площа забудови може розширитися, в чому переконана активна громада.

Як говорять представлені документи з офіційного сайту Івано-Франківської міської ради, реабілітаційний центр має займати лише 500 м2, решта — ключ до забудови зеленої зони площиною майже 4 гектари.

“Спочатку заїде техніка рити котлован під реабілітаційний центр. Міський голова Руслан Марцінків буде з’являтися в етерах і казати, як добре, що там все будують і як вчасно виконуються роботи. Потім інвестор, якому відійде більша частина ділянки, а це зелена зона за проєктом, почне рити котловани під уже свої приватні фітнес зали, басейни. А відтак, коли вже там все кругом буде понівечене будівельною технікою, то забудовник дійде і до висоток”, — ділиться Андріан Волгін, на якого згодом скоєно напад прибічниками забудови зеленої зони.

Букви зустрілись в Івано-Франківську з Адріаном для інтерв’ю.

Андріан Волгін у пік власної спортивної карʼєри з початку війни у 2014 році долучився до добровольчого батальйону «Донбас». Під час боїв у Іловайську, йому одному з небагатьох з бригади вдалось вижити та вийти з котла лише з мінно-вибуховою травмою, решта товаришів — опинились у руках ворога. Як коментує сам Андріан, «синдром вижившого» не давав йому реабілітуватись спокійно, отже вже зовсім скоро захисник, за попередньою домовленістю з донецькими спортсменами, поїхав в окупований Донецьк “викуповувати” товаришів. Зрештою, сам Андріан опинився у полоні, де пробув 2 місяці. З початку повномасштабного вторгнення стояв на обороні Київщини та воював у Бахмуті. 

Фото з соцмереж Андріана

Фото з соцмереж Андріана.

— Почнемо розмову з того, що ви вже досить тривалий час займається облаштуванням парків, точніше, їхнім відновленням, також радикально виступаєте проти забудов зелених зон. Розкажіть детальніше про це.

— Якщо відверто, до 2015 року я не знав, як звати міського голову міста, де проживав, не знав, що таке виконкоми й чим там займаються. Після виходу з полону мене запросили брати участь у виборах до міської ради. Для чого? Для картинки, аби показати людям, що є при владі не лише бізнесмени, заможні депутати, а і “прості люди з народу”, добровольці, військові тощо. Я переміг, став депутатом Івано-Франківської міської ради, але жодного разу не зрадив своїм життєвим принципам, перебуваючи серед владного бруду. Я протягом своєї каденції виступав для містян “останньою інстанцією”, коли правоохоронні органи або решта чиновників справи закривали або не розглядали, за це брався я — живодери, нелегальні забудови, знищення зелених зон врешті.

Фото з соцмереж Андріана.

Фото з соцмереж Андріана.

— Проте останні 8 років, найактивніше Ви слідкуєте та запобігаєте процесу нелегального будівництва довкола міського озера, яке є рекреаційною зоною.

— Це місце для мене дійсно особливе. Коли я вийшов з полону озеро тоді було де-факто рекреаційною зоною, саме тут я психологічно й фізично відновлювався, бігав щоранку, моржував. І ось коли я став депутатом міської ради, щойно я бачив у мережі, що виривали котловани у зеленій зоні, я одразу підіймав ажіотаж, акумулював всі свої сили для збереження цього місця, об’єднував людей і ми зупиняли процеси незаконного будівництва. Далі поруч з котлованом забудовник нахабно зрізав турніки, дерева, всю зелень. Я надсилав купу запитів до міськради з проханням надати всі відповідні документи стосовно будівництва. До мене згодом приходили народні депутати, один з них — Соловій від партії “Удар”, який запевняв мене, що це буде готель, який дозволено законодавством. Нема питань. Через час я бачу, що котлован виривають не під готель, а під житловий будинок. За документами забудовник орендував землю взагалі під паркінг…. Надалі мене почали “мочити”. У всіх проплачених інтернет-ресурсах місцевих мене називали “сепаратистом”, купленим тощо. Я виграв суди у депутата Соловія, з рішенням, що паркан довкола було поставлено незаконно. Це була моя перша відкрита боротьба за зелену зону. Суспільство це підтримало, бо треба рушійна сила, треба за кимось йти. З часом кількість спроб забудовників вдалих і не вдалих тільки зростала, і я продовжував боротись. Я влаштовував відриті протести, аби хоч якось достукатись до влади — приковував себе наручниками у кабінеті міського голови, аби той скасовував договори оренди, я голодував, страйкував.

— Стосовно міського голови Івано-Франківська — Марцінківа, який всі минулі роки часто говорив в етерах або на особистих сторінках, що “озеро є беззаперечно унікальним місцем для міста, яка мають всі зберегти”. Зараз за підтримки того ж Марцінківа зелена зона нелегально забудовується. Як на цей раз обходять норми містопланування?

— В чому суть, якщо коротко афери, яку зараз намагається прокрутити міський голова і забудовник будівельної компанії “Благо”, яка є монополістом серед західних областей країни: інвестор на зеленій зоні будує амбулаторію на 500 м2 для військових, називають вони це “центром реабілітації” і передає її місту. На переважній решті ділянки землі вони будуватимуть приватні басейни, спортзали, салони. Проте вони апелюють тим, що військові з амбулаторії зможуть безкоштовно користуватись послугами цих приватних клінік. Ви в це вірите? Я — ні. Забудовники та депутатами часто люблять прикриватись благодійністю. І як говорить попередній досвід часто їхні обіцянки та оприлюднені плани — це лише обіцянки, на далі — це бізнесова історія і переслідування власних цинічних інтересів.

— Як далі розвивались події?

— Активна громада разом зі мною займались облаштуванням зеленої зони — розчищували купу сміття, косили траву, вивозили сухі дерева. Все за власний кошт і через власну ініціативність зробити це місце відпочинком. Міська рада наплювала на протест ветеранів, свідомих громадян будувати будь-що на цій ділянці й ухвалила своє рішення. А далі почалось найцікавіше — замовлення на мене.

Фото з соцмереж Андріана.

Фото з соцмереж Андріана.

— Давайте про це детальніше.

— Міський голова Марцінків запрошує у місто “тітушок”, вибачте, буду казати як є. Далі проводить пресконференцію з запрошеними людьми, які дотичні до 93 бригади, що виступають за будівництво реабілітаційного центру — тобто просувають інтереси забудовника, який разом з цією амбулаторією прагне вести бізнес у зеленій зоні. Далі були відкриті провокації. Завезені “військові” почали на відео транслювати, що ми, громада, є противниками добрих речей, що ми працюємо в інтересах іншого міфічного забудовника, а мене брехливо звинуватили у держзраді, в тому, що я працюю на Росію. Щоби зрозуміти, який зв’язок між Марцінківом і нелегальною забудовою — міський голова з міського бюджету після зустрічі виділив 2 млн грн саме цій 93 бригаді, люди з якої записували погрозливі відео громаді, яка виступає проти забудови. Ситуація тоді загострилась ще більше. Уявіть, франківці проти, а з їхніх податків виділяють випадковій бригаді, яка виступає за знищення зеленої зони у їхньому місці. Марцінків зайняв знову позицію “ні вашим ні нашим”.

Особистий архів Андріана.

 

— Після цього стався напад. Як це відбулось і чи можемо ми називати імена людей, які працювали на замовлення проти Вас?

— Так, пару днів тому у місто приїхав новий гастролер — Андрій Маджаров, уродженець Бердянську, який катається країною, влаштовуючи часто провокації або переслідуючи інтереси замовника. Разом з ним ще особи — Микола Бітюк та Любомир Жмур. Мені надіслали відео, де ця людина на відео відкрито погрожує мені та моїм друзям-активістам, які активно борються з місцевою владою і забудовникам — Козакевичу, Янчуку. На відео цей Андрій каже, що до нас приїдуть спеціально-навчені люди, що ми працюємо на Росію, влаштовуємо терор у місті, в такому тоні. Але це не тільки погроза до нас, активістів, а й до всієї громади міста Івано-Франківська, які проти цієї ганебної забудови. Попередньо люди з правоохоронних органів, які ще мають совість в голові сказали мені, що по мені почали “працювати”, мені зламали телеграмам, заблокували телефоні дзвінки. Я писав тиждень тому у фейсбуці про те, аби громада міста була обережна і не велась на провокації. Але повівся я сам.

— Як Ви зустрілись з цими людьми і як розвивались події далі?

— Коли прямі трансляції на велику аудиторію у наш бік не припинялись, я та мій товариш Сергій Янчук, який, до речі, з 2014 року був в Азові, домовились з ним про зустріч. Всі тримали себе у руках. Ми зустрілись, аби зрозуміти всю ситуацію і хто є цей Андрій Маджаров, який розпалює цю ненависть серед містян. Давайте так — я людина, яка пройшла Донбас, полон, я воював у Бахмуті, я з 2015 року борюсь з цими забудовниками, у мене апріорі загострена реакція на погрози. Ми приїхали на місце зустрічі. “Гастролер” спершу не брав слухавку, а потім все ж відповім. Я спитав одразу: “Хто ти такий, що ти приїхав у Івано-Франківськ, аби погрожувати мені та містянам за те, що ми виступаємо проти незаконного?”. Він знову почав адресувати, я шпурнув його долоню, я є військовий, моя честь і гідність для мене має значення. Я не стримався. Він зобов’язаний був, якщо вже приїхав, то вислухати думку інших військових, запропонувати альтернативу, прийти до компромісу. В цей час я побачив, як почали бігти ще двоє з його компанії. Я розумів, що зараз буде двіж… Пізніше на мене налетіли, один з нападників був з каменем у руці, і на цьому моменті “картинка вимкнулась”.

— Ви втратили свідомість?

— Так, коли я розплющив очі, то відчув кров на обличчі та голові від удару каменем, сильне запаморочення. Поруч вже була поліція і купа народу. Я через свою спортивну кар’єру знаю, що таке удар, коли тебе б’ють і ти пливеш. А тут — мене відключило. Я майже без синців від удару. Мене душили позаду, саме тому я був без свідомості. Це спланована акція проти мене — міський голова разом з забудовником, інвесторами викликав для провокації “тітушок”, аби спровокувати мене і врешті досягти своїх цілей…

— Як Ваше самопочуття зараз? Вас вже виписали з лікарні, чи є рішення комісії стосовно отриманих травм?

— Почуваюсь я нормально. Виписали мене, я переконаний, навмисно зарано, аби покарання не понесли ті, хто вчинив бійку. У справі написали, що я отримав я легкі тілесні, що неможливо, адже втрата свідомості це вже середні, як мінімум. Я боротимусь й надалі. Я разом з місцевими. Марцінків вмиває руки. Каже зараз: “Хай військові далі вирішують між собою…”. Але це лише публічні заяви. Фактично я переконаний, якщо далі зі мною щось станеться — це замовлення міського голови, інвесторів.

Колишній президент Дональд Трамп під час свого розкритикував віцепрезидентку Камалу Гарріс, назвавши її “розумово відсталою”. Водночас президента США Джо Байдена він сказав, що висловлює сумніви щодо його розумової спроможності.

Командир 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, полковник Іван Віннік, висловив подяку своїм підлеглим після звільнення з посади.

Повномасштабна російсько-українська війна, що триває вже третій рік, а загалом має понад десятирічний досвід, створює…

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович ініціювала перевірку всіх закладів, де цілодобово перебувають діти. Причиною стало виявлення можливих випадків насильства у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині.

Дедалі частіше мережею ширяться новини про побиття військових або ветеранів війни. З останнього — на…