Порошенко: У Заходу не вистачає тільки мужності, щоб перемогти Путіна

Джерело: Петро Порошенко/Фейсбук

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко, котрий нині бере участь в міжнародній безпековій конференції у Швеції, закликав західних союзників припинити боятись главу РФ Володимира Путіна і забезпечити перемогу України.

Захід має всі можливості і ресурси для того, щоб держава-агресор зазнала поразки в Україні. Інакше велика війна прийде в Європу – наголосив Порошенко. Він закликав союзників зняти обмеження на ракетні удари по території РФ, – наголосив Порошенко

Політик наголосив, що те, що відбувається в Україні, стосується всіх у Європі та за її межами, позаяк стосується глобальної безпеки. Він додав, що Путін використовує страхи Заходу як зброю, і останні зміни в російській ядерній доктрині є яскравим тому підтвердженням.

Захід має найкращі технології, найкращу армію. У Заходу найкраща тактика, підходи, взаємосумісність, злагодженість. У фінансовому питанні Захід значно сильніший.  Як ми можемо не перемогти?  Як ми можемо програти цю війну?, – запитав Порошенко. – Ми аналізуємо співвідношення військових витрат, військового бюджету до ВВП.  І ми хочемо, щоб у Євросоюзі разом з країнами НАТО було 3%.  Знаєте, скільки в РФ?  Майже 7%, тільки офіційно. Тож це означає, що у нас дуже важке завдання, – переконаний Порошенко. – Я хочу, щоб у нас була сучасна протиповітряна оборона і сучасні ракети великої дальності, і ми змогли зупинити Росію.

Відповідаючи на запитання щодо “плану перемоги” чи “плану миру”, Порошенко сказав: є “червоні лінії”, які неприпустимо перетинати.

По-перше, жодних компромісів щодо нашої незалежності, нашого суверенітету.  Україна має залишатися не домініоном РФ, не колонією РФ, а суверенною і незалежною європейською державою.  Іншого ми не приймаємо, – наголосив Порошенко. – По-друге, жодного компромісу, як у Стамбулі, щодо українських Збройних сил в обмін на безпеку. Я не вірю Путіну. Він знову нападе на нас, якщо у нас буде слабка армія, – застерігає Петро Порошенко. – По-третє, в обмін на мир жодних компромісів щодо територіальної цілісності. Ми ніколи не визнаємо ні Крим, ні Донбас російською територією. По-четверте, жодних компромісів щодо санкцій і відповідальності агресора, тому що без санкцій ми не можемо обмежити можливості Путіна фінансувати війну.

І найголовніше, на чому наголосив п’ятий президент під час свого виступу – це те, що мир в Україні неможливий без членства в НАТО. За його словами, Україна не є тягарем для НАТО, бо українські військові найкраще підготовлені та найдосвідченіші серед членів НАТО. В інтересах Альянсу прийняти Україну задля міцного та стабільного миру в усій трансатлантичній зоні.

Мій головний меседж: перестаньте боятися Путіна.  Не дозволяйте йому використовувати ваш страх як зброю.  Зробимо рішучі кроки до спільної перемоги. Бо це буде не українська перемога – це буде перемога всього вільного демократичного світу.  І, будь ласка, жодної “української втоми”. Бо це не українська втома.  Це втома від демократії, втома від свободи, втома від нормального життя, – закликав Порошенко.

У Збройних Силах України підбили підсумки діяльності за вересень 2024 року. Своєю чергою, Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський визначив ключові завдання і пріоритети на наступний місяць.

Представник ГУР МО України Андрій Черняк повідомив, що під час операції Воєнної розвідки із зачистки Вовчанського агрегатного заводу ватажки російських військ усвідомлювали безнадійність повернення контролю над об’єктом, однак, змушували своїх солдатів чинити опір.

Президент України прокоментував російські висловлювання стосовно можливого застосування ядерного озброєння. Він зауважив, що Путін може вдарити будь-коли і по будь-якій країні, але, навряд чи піде на цей крок.

У МЗС наголосили, що українська сторона розчарована інформацією щодо підтримки швейцарською стороною так званого “Китайсько-бразильського консенсусу з шести пунктів”.

29 вересня президент Сполучених Штатів Джо Байден висловив упевненість, що Україна зрештою здобуде перемогу у повномасштабній війні проти Росії. Він запевнив у сталій підтримці для цього з боку США.